Pentru o Europă a chipurilor, nu a cifrelor

Publicat: 26 06. 2016, 21:29
Actualizat: 09 01. 2020, 04:42
„O Uniune Europeană puternică, așa cum nu a fost vreodată înainte” e răspunsul patetic al acelorași personaje care au adus-o la destrămare. Chemările la unitate cad în golul creat de lipsa cronică a valorilor comune.
 
Înainte cu multe săptămâni de referendumul britanic, Papa Francisc (acum în Armenia), vorbea despre trei condiții fără de care Europa s-ar putea prăbuși sub propria sa infatuare: memorie, curaj și un nou umanism.  
 
„Cu gândul și cu inima, cu nădejde și fără nostalgii inutile, ca fiu care își regăsește în maica Europă rădăcinile vieții și ale credinței, visez un nou umanism european. Visez o Europă tânără, capabilă încă să fie mamă: o mamă care să aibă viață, pentru că respectă viața și oferă speranță de viață. Visez o Europă care să aibă grijă de copil, care îl ajută ca pe frate pe  sărac și pe cel care vine în căutare de adăpost fiindcă a pierdut tot. Visez o Europă care îi ascultă și respectă pe cei bolnavi și bătrâni, ca să nu mai fie considerați obiecte neproductive, rebuturi. Visez o Europă în care a fi migrant nu este un delict, ci o invitație la o angajare mai mare cu demnitatea întregii ființe umane. Visez o Europă în care tinerii să respire aerul curat al onestității, să iubească frumusețea culturii și a unei vieți simple, nepoluată de nenumăratele necesități ale consumismului. O Europă în care a te căsători și a avea copii reprezintă  o responsabilitate și o mare bucurie, nu o problemă legată de lipsa unui loc de muncă. Visez o Europă a familiilor, cu politici cu adevărat eficiente, bazate mai mult pe chipurile oamenilor decât pe cifre, mai mult pe nașterea fiilor decât pe creșterea bunurilor. Visez o Europă care promovează și ocrotește drepturile fiecăruia, fără a uita de obligațiile față de toți”.