Premierul Dăncilă n-a mai nimerit Parlamentul European

Publicat: 07 02. 2018, 22:15

În seara asta, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, România e din nou pusă la zid: „Threats to the rule of law by the Romanian justice system reform” – Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar românesc. (Pe 31 ianuarie, la Bruxelles, președintele Klaus-Werner Iohannis, știind inclusiv ce urmează să se întâmple astăzi, declara senin: „Statul de drept este o chestiune care e vitală pentru România, dar în același fel și pentru Europa, și nu a fost pus sub întrebare sau n-au fost îndoieli în această privință nici acasă, nici la Bruxelles”).

Să ne înțelegem: România e pusă la zid, nu niște unii pe nume Dragnea sau Tăriceanu.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, se agită de vreo două zile între Bruxelles și Strasbourg, ca să le explice responsabililor europeni, „dezinformați”, ce se petrece pe pitoreștile noastre plaiuri. Dacă încearcă să le-o deslușească așa cum face când ni se adresează nouă, în țară, interlocutorii vor înțelege buștean. Vestea bună e că înaintea deschiderii plenului, Toader nu-și pierduse optimismul: a declarat că a reușit să aducă „plusul acela de înțelegere cu privire la mecanismul de legiferare din România privind legile justiției, modificările Codului Penal, modificările referitoare la conflictele de interese și incompatibilități”. Apoi, ne-a informat că nu i se va da cuvântul în plen. Suficient ca agitatorii politici de la București să considere asta „o execuție”. Adică României i se pune pumnul în gură. Lucru cunoscut din procedurile instituției și repetat limpede săptămâna trecută: ministrul Toader nu avea nivelul de reprezentare cerut pentru a lua cuvântul. Ar fi trebuit s-o facă premierul Vasilica Viorica Dăncilă, care a și fost invitată. Ar fi trebuit să fie acolo premierul României, adică doamna aceea despre care șeful său de partid și de guvern, Liviu Dragnea, ne povestea în urmă cu câteva zile, că „a cunoscut figuri proeminente ale politicii europene și a construit o importantă rețea de conexiuni politice și a dobândit o perspectivă mai europeană decât a noastră, poate, asupra evenimentelor în curs”, adăugând: „Aștept de la domna Viorica Dăncilă să dea o nouă dimensiune relațiilor cu Uniunea Europeană”.

Amintiți-vă că, de câte ori Ungaria a fost pusă la zid în plenul Parlamentului European, prim ministrul Viktor Orban a fost acolo, a încasat și a dat, a vorbit. Valabil și pentru premierul Bulgariei.

Doamna prim ministru trebuia să fie acolo, asistată de ministrul Justiției, și să vorbească. Să peroreze, să argumenteze, să se bată pentru România. Să spună limpede ce nu s-a înțeles în urmă cu un an, când și atunci am fost puși la zid, pe aceeași temă. Să dea naibii „o nouă dimensiune relațiilor cu Uniunea Europeană”! 

Până în ianuarie 2019, când pentru mai puțin de șase luni va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, credibilitatea României se subțiază galopant.