Prietenii evaziunii și Ponta, micul ei dușman

Publicat: 28 10. 2013, 22:02
Actualizat: 30 07. 2014, 00:24

O scurtă adunare în milioane de euro: 50+35+60+122+60+1,7=328,7 milioane de euro. Adică o treime din suma pe care Victor Ponta, râzând de mulțumire, a anunțat că o împrumută de la Banca Mondială sau 40 la sută din banii care lipsesc la rectificarea bugetară pe anul în curs. Probabil vă întrebați de unde am scos milioanele alea de euro. Simplu: din numai șase dosare de corupție aflate în lucru la DNA, pe rolul instanțelor ori închieiate cu condamnări, toate făcând breacking news anul acesta și având în centru parlamentari și funcționari guvernamentali. În toate aceste cazuri, demnitarii sunt acuzați ori condamnați pentru imense prejudicii aduse statului, șpaga nefiind, așadar, pusă la socoteală.
La 50 de milioane de euro s-ar ridica paguba adusă bugetului de stat, între 2011-2013, de rețeaua de evazioniști, care ar fi patronată de senatorul PSD Niculae Bădălău, pus, acum, sub învinuire.
La 35 de milioane de euro este estimată evaziunea fiscală, de care este acuzat consilierul guvernamental Marcel Păvăleanu, PSD, reținut în urmă cu 10 zile.
60 de milioane de euro ar fi fost evaziunea operată în Portul Constanța, de o rețea care ar fi fost protejată senatorul PC, fost PD-L, Mircia Banias, aflat la al 20-lea termen de judecată.
122 milioane de euro ar fi prejudiciul adus  statutului, prin rambursări ilegale de TVA și exporturi fictive, de o rețea care-l are drept vedetă pe fostul senator PSD de Giurgiu, Cezar Măgureanu, trimis în judecată în ianuarie, anul acesta.
60 de milioane de euro reprezintă prejudiciul din dosarul ICA, pentru care a fost condamnat la închisoare liderul PC Dan Voiculescu.
Pentru un prejudiciu de 1,7 milioane de euro a primit închisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu.
Dacă în numai șase dosare cu demnitari, gaura dată finanțelor publice este de 328 de milioane de euro, la cât se ridică jaful în total? Mă îndoiesc că ține cineva socoteala, dar, după cum se vede din exemplele de mai sus, domniile lor nu mai pun botul la mizilicuri și nici nu mai lucrează de unii singuri. Încet-încet, se transformă în  „nași”, care scriu, ca dl Bădălău, lucrări despre corupția din administrație, domeniu în care, pe drept, și-ar lua doctoratul. Premierul Ponta, care, acum, pe munca DNA,  se dă cel mai mare dușman al evaziunii – „E o crimă!” – s-a frecat toată viața de ei. Tocmai de aceea, recalculează impozitele pe salarii, dar nu și pagubele astronomice făcute de amicii săi.