Ramadi, Orașul-Fantomă, recucerit

Publicat: 28 12. 2015, 21:41

Armata irakiană a recucerit, în sfârșit, orașul Ramadi, capitala guvernoratului Al-Anbar (cel mai întins din țară), din ghearele Daesh.

Câteva săptămâni au curs comunicatele dintr-o parte și din alta, încât era greu să te dumirești care pe care. Nici o parte, nici cealaltă nu nega faptul că se află în luptă, dar de aici informațiile se băteau cap în cap. Propaganda Daesh povestea cum respinge  brav atacurile, propaganda armatei irakiene – cum înaintează implacabil.

După ce, în mai, trupele irakiene pierduseră orașul, era greu de crezut că s-au iscusit într-atât încât, după șapte luni, să se reîntoarcă instruiți și pe cai mari. Doar că, între timp, asupra orașului, coaliția condusă de Statele Unite, a lansat un covor de bombe – 292 de lovituri aeriene, care au netezit calea.

Irakienii au recucerit un oraș-fantomă. Cu câteva zeci de excepții, locuitorii au luat drumul pribegiei, imediat după ce autointitulatul Stat Islamic și-a ridicat steagul negru. Erau vreo șapte sute de mii. Cei mai mulți au luat-o spre Bagdad. (Sunt încă vii și dureroase imaginile de la punctul de control de pe podul Bzaybiz, de peste Eufrat, când zeci de mii de oameni au fost ținuți zile și săptămâni sub cerul liber, după ce traversaseră deșertul. Motivând că printre ei s-ar putea strecura teroriști – o judecată corectă, mai puțin pentru mame și copii – li s-a cerut imposibilul: să-și găsească sponsori în Capitală, care să garanteze pentru ei).

Victoria de acum a trupelor guvernamentale e împotriva unui oraș-fantomă, în care luptătorii Daesh n-au opus rezistență. Au lăsat în urmă câțiva atentatori sinucigași și au minat terenul – aceasta a fost explicația înaintării încete, precaute, a armatei.

O victorie, oricum, care izolează Fallujah (orașul din același guvernorat, pierdut în ianuarie 2014) și deschide drumul spre recucerirea Mosulului, capitala guvernoratului vecin, Ninive, ocupată de autointitulatul Stat Islamic, în patru zile, la începutul lui iunie 2014, după înfrângerea rușinoasă a trupelor irakiene.

La Mosul a anunțat Abu Bakr al-Baghdadi, pe 29 iunie 2014, înființarea Califatului și și-a schimbat numele de război în Ibrahim. (În Mosul și nu la Raqqah se află astăzi, dacă e cineva interesat pe unde umblă).

Deși bombardat sistematic, Mosulul e greu de cucerit, însă un pas strategic s-a făcut la jumătatea lui octombrie. Atunci, după un an de confruntări, rafinăria de la Bayji, aflată pe drumul spre Mosul – cea mai importantă din Irak – a fost smulsă autointitulatului Stat Islamic, iar de atunci kurzii luptă eroic în perimetrele din jurul oașului (Musil, cum îi spun ei), pentru pregătirea marii ofensive.