Recensământul moroilor și pretutindenarilor electorali

Publicat: 02 08. 2012, 22:44
Actualizat: 05 08. 2012, 11:17

O lună de zile. Cu atât a fost întârziată comunicarea rezultatului pentru președinția SUA, în 2000,  ca să poată fi renumărate voturile din statul Florida, prin decizia Curții Constituționale. Nu sunt deci un capăt de țară cele 40 de zile date de Curtea Constituțională a României autorităților pentru a stabili numărul real și unic al cetățenilor români cu drept de vot. E o poziție rațională, corectă profesional,  refuzul de a pronunța o decizie crucială pentru România pe o bază nesigură.  Nu e treaba CCR să determine numărul de alegători, Curtea doar folosește acest număr în calculul cvorumului de 50 % plus unu, prin care se validează sau nu referendumul.

Cred că nu au ce să caute în această operație de renumărare datele caricaturii de recensământ făcute de INS. Spuneam la vremea respectivă că nu mi-a bătut nimeni la ușă să mă recenzeze și când am scris asta în Gândul,  zeci de oameni mi-au semnalat că nici pe ei nu i-a căutat nimeni. Repet, conducerea INS ar trebui destituită în bloc și anchetată, nu consultată.

Calea anevoioasă, dar sigură, este verificarea listelor electorale la nivel de fiecare autoritate locală, făcută de reprezentanții guvernului în prezența observatorilor PDL și ai organizațiilor civice, neguvernamentale. Cu această ocazie pot fi elucidate și misterele localităților cu prezențe la vot de peste  100%,  iar moroii electorali pot ieși la lumină – Autoritatea Electorală Permanentă a găsit deja vreo 30 și ceva de mii.

Această amânare va costa România, leul nu-și va reveni, vom înregistra în continuare pierderi economico-financiare – dar o decizie insuficient fundamentată când e vorba de voturile a 8,5 milioane de cetățeni poate să coste și mai mult pe termen lung.

PS

Guvernul Ponta și ambasadorul SUA au făcut un apel la respectarea independenței de decizie a CCR, ceea ce înseamnă că politicienii nu trebuie să încerce a influența Curtea. Dar când chiar un judecător al CCR desconsideră acest apel, ce e de făcut? Aspazia Cojocaru a declarat că, după părerea dumisale, referendumul  ar trebui anulat. Lăsând la o parte ușurătatea acestei atitudini, în raport cu milioanele de oameni care au votat, cine îi dă dreptul d-nei judecătoare să se antepronunțe public în modul cel mai grosier? Ce credibilitate mai are ea la întrunirea CCR de pe 12 septembrie?  Dacă un judecător CCR ar putea fi recuzat, atunci asta ar trebui să se întâmple cu Cojocaru.

PPS

Ce să se  fi  întâmplat azi noapte cu ministrul Rus, de nu și-a mai recunoscut cei 18 milioane și ceva de votanți pe care i-a nășit până acum? Mai mult ca sigur a recitit niște pasaje din tezele de doctorat ale lui Platon și Aristotel.