Sake-ul amărăciunii. Transcriptul conferinței de presă susținută mâine de ministrul Justiției

Publicat: 21 02. 2018, 21:23
Minutul 1-3: Intră în Sala de Consiliu, marțial, ministrul Tudorel Toader, urmat la o respectuoasă distanță de cinci secretari de stat care, pe o targă, poartă „Raportul privind activitatea managerială a DNA” (varianta scurtă – 7.843 de pagini bătute pe muche).
Minutul 3-9: Ministrul Toader explică jurnaliștilor, ziariștilor, gazetarilor, presei, media motivul pentru care s-a întors urgent, cu celeritate, grabnic, rapid, prompt, neîntârziat din Japonia, Țara Soarelui-Răsare, pentru a prezenta, a face cunoscut, a înfățișa, a etala, a susține Raportul finalizat astă-vară. 
Minutul 9-56: Ministrul Toader expune, pe scurt, istoria și compoziția sake-ului (nihonshu), procesul de preparare, fermentarea multiplă a orezului, momentul convertirii în zahăr a mucegaiului koji, făcând un apel ferm la a nu se confunda cele două tipuri de sake, respectiv futsu-shu și tokutei meisho-shu.  Precizează că această băutură poate fi sorbită obligatoriu în compania cuiva. Metafora tristeții absolute, așa cum apare în stampele clasice japoneze, e tocmai un personaj care își bea singur sake-ul, sake-ul amărăciunii…
Minutul 56: Din sală se aud glasuri impacientate – Raportul! Raportul! Decizia! Decizia!
Minutul 57-142: Ministrul Toader relatează emoționat episodul războiului ruso-japonez declanșat în 1904, când întreg poporul a sprijinit armata japoneză, iar Conferința Națională a Confederației Caselor de Gheișe a decis imediat să se alăture inițiativei, hotărând ca generoasele doamne să-și doneze unul dintre cele trei straturi ale chimonoului….
Minutul 142: De la sediul DNA vine, pe surse, informația că Laura Codruța Kövesi ar fi adormit în așteptarea verdictului.
Minutul 142-143: Rumoare.
Minutul 143-177: Ministrul Toader vorbește despre fluierarii de zăvoi – păsările chidori de pe râul Kama – al căror nume nu trebuie confundat cu al frumoaselor spade din perioada Sengoku…
Minutul 177-180: Jurnaliștii scandează – Ra-por-tul, ra-por-tul! De-ci-zia, de-ci-zia!
Minutul 180-205: Ministrul Toader atrage atenția asupra locului și rolului, în populatul panteonul șintoist, al lui Ebisu, zeul ocrotitor al muncii cinstite…
Minutul 205-209: Un reporter acreditat la ministerul Justiției, care de la minutul 151 s-a târât spre pupitrul de unde cuvântează ministrul, se repede să-l strângă de gât. E oprit la timp și convins să părăsească încăperea.
Minutul 209-230: Ministrul Toader precizează de ce apelativul  Kotoshironushi no kami, sub care ar mai fi cunoscut numitul Ebisu, nu pare a avea nici un suport istoric…
Minutul 230: Încins, afară, în frig, în bezna nopții, explodează demn un car de reportaj.
Minutul 231: Operatorii se apucă să-și strângă sculele, reporterii închid microfoanele, secretarii de stat iau pe loc repaus.
Minutul 232: Ministrul Toader începe să înșire cele șase sute de varietăți ale florilor de sakura-no-ki.