Șampanie, tristețe și cuțite. Urmează jocurile

Publicat: 25 05. 2014, 22:10
Actualizat: 27 09. 2018, 20:17

După momentul exit-poll-urilor, un Crin Antonescu cam mototolit a mulțumit alegătorilor, colegilor de partid și a cerut vigilență activiștilor partidului din secțiile de votare. „Am fost ținta tuturor atacurilor”, s-a văitat președintele liberal. Despre deciziile pe care le va lua pentru sine, fostul număr doi în stat nu a suflat o vorbă.

La PDL, „tabloul” afișat era total mofluz: Vasile Blaga, Gheorghe Flutur și Cătălin Predoiu erau pământii și cu fețe lungi. Și aceeași lamentare: „Am fost un partid lovit din interior și din afară”. Se cere răbdare.

Și PNL, și PDL trag nădejdea că numărătorile oficiale le vor mai întrema scorurile. La fel și redistribuirile. La fel și cele două ore de vot rămase, care nu au putut fi luate în calcul de exit-poll-uri.

Micul PMP pare că se bucură, deși ar fi vrut mai mult. Și face apeluri pompoase la unificarea dreptei. Cam nejustificate, de vreme ce un candidat independent – Mircea Diaconu – pare că a luat cam tot cât PMP. La niște trecute alegeri europene, a mai fost un partid nou, care a avut un moment de glorie meteoric și apoi s-a topit într-o formațiune mai mare – PLD (fondat de Valeriu Stoica și Theodor Stolojan). Cine își mai aduce aminte de el?

PSD și sateliții săi au doar motive de bucurie și ocazia de a arăta fals-compătimitor spre foștii prieteni liberali. Sau poate de a-i ademeni cu cântecul de sirenă al refacerii USL. Fix în celălalt capăt, Forța Civică privește spre…2016. Între sublim și deșertăciune uneori e doar un pas.

Ca la orice alegeri, după ce s-a băut șampania și s-au consumat tristețile, se fac deconturile și încep marile manevre. La PNL, jocurile post-electorale se vor face cu cuțitele între dinți. Nici PDL nu va fi scutit de zdruncinături. PSD este deja cu gândul la alegerile prezidențiale.

În tot acest amestec de așteptare, bucurie, dezamăgire și calcule, deocamdată cu mintea mai încinsă nimeni nu se gândește sau se îngrijorează pentru personajul colectiv numit „alegătorul absent”. Toți își spun că, până la urmă, scorul decent de participare (pentru acest tip de scrutin) nu ne-a făcut chiar de râsul Europei.