Taxa James Bond, invenția USL

Publicat: 05 11. 2013, 19:38
Actualizat: 29 07. 2014, 20:26

Noua taxă James Bond – 0,07 euro per litru în plus la acciza pe carburant –  și taxa pe stâlp se regăsesc pe lista „ideilor deștepte” cu care Guvernul Ponta contribuie la bunăstarea românilor în 2014. Nu vă pierdeți timpul să căutați în programul de guvernare al USL aceste măsuri, în nicio pagină sau vreun rând nu veți găsi vreun cuvânt despre majorări de taxe, impozite, accize.

Menținerea cotei unice este prezentată drept o performanță guvernamentală, în niciun caz drept ceva normal, o respectare a cuvântului dat în campania electorală. În schimb, „împovărarea coșului zilnic” prin valul de scumpiri care va apărea după majorarea prețului carburanților și a energiei electrice sunt trecute la pierderi colaterale în marele război purtat cu FMI. În loc să ne însănătoșim, handicapul României pare să devină și mai accentuat.

Pentru a întregi tabloul și a arăta cinismul guvernanților trebuie precizat că această nouă „taxă de drum – 007″ a fost respinsă de conducerea PNL în această vară. Dacă era prezentată din luna august puteau exista discuții pro-contra, să fie văzută care este utilitatea sa, care sunt avantajele, cum afectează ea viața de zi cu zi a cetățenilor. În schimb, peste noapte, ne-am trezit că ceea ce în vară părea o idee năstrușnică se transformă într-un stâlp al bugetului pe 2014. După taxa Băsescu, o să avem taxa James Bond – creația lui Fenechiu.

Nu trebuie uitat că, în buna tradiție românească, orice taxă, impozit, mărire a accizei nu reprezintă o situație temporară, ci ceea ce a fost impus, impus rămâne. Niciunui guvernant nu-i va trece prin cap să elimine această taxă peste un an, doi, trei. Ceea ce a fost pus și acceptat, așa rămâne pe veci, iar autostrăzile le vom vedea tot în afara granițelor țării.

Dacă „taxa 007″ devine realitate de la 1 ianuarie 2014, reducerea fiscalității pe forța de muncă a trecut de la stadiul de certitudine la cel promisiune. „Victoria personală” a lui Crin Antonescu în fața trio-ului Ponta-Chițoiu-FMI a fost să apară și această mențiune pentru 2014. De precizat, este vorba de o mențiune și nu o prevedere clară, scăderea CAS cu cinci puncte procentuale apărând în scrisoare de intenție și nu în proiectul de buget.

Iar pentru aceasta a fost nevoie de o ședință a USL în biroul lui Crin Antonescu, de amenințări cu ieșirea de la guvernare pentru a se ajunge la o formulă de compromis. Totul, sub rezerva expresă a românescului „dacă sunt bani”.

În acest film al bugetului, am revăzut scene deja familiare. Responsabilitatea a fost plasată de premierul Ponta spre ministrul de Finanțe, ținta fiind PNL, și toți au aruncat vina pe FMI, care nu a acceptat măsurile propuse de guvernanți. În rest, Ponta și Antonescu și-au continuat meciul de-a băiatul bun și băiatul rău, care este prezidențiabilul ideal și care se luptă mai mult pentru cetățean.

Unii spun că a pierdut PNL, în fața PSD. Probabil. Alți spun că Guvernul Ponta a pierdut în fața FMI. Și mai posibil. Cu siguranță, noi vom plăti pentru ceea ce nu au fost ei în stare să facă, cu siguranță noi vom pierde în locul lor.

Finalul negocierilor a prezentat imaginea reală a guvernării USL. Au întârziat la întâlnirea finală cu FMI, iar premierul, zăpăcit de atâtea măsuri luate,  confunda scăderea CAS cu creșterea sa.  „Îmi cer scuze pentru confuzia între scădere și creștere, dar atâta am scăzut și am crescut tot felul de lucruri încât mi se întâmplă”.

P.S. Antonescu spune că FMI se înșală și CAS va scădea în a doua parte a anului cu cinci puncte procentuale. Și dacă nu se întâmplă, ce fac PNL și prezidențiabilul Antonescu?