Tot înainte spre turul al doilea!

Publicat: 02 11. 2014, 23:30
Actualizat: 01 11. 2016, 12:30

La acest moment este dificil de spus cine este ocupantul celui de al treilea loc, exit-poll-urile consemnând diferențe infime între trei candidați: Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei și Elena Udrea. Oricine își va adjudeca, după cifrele oficiale, cel de al treilea loc, rezultatul este doar pentru panoplia personală și mângâierea orgoliului în particular, pentru că un procent dintr-o singură cifră contează mai puțin decât s-ar crede în aritmetica viitoare a prezidențialelor.

Câștigătorul „en titre” al primului tur, Victor Ponta a ales inițial să păstreze o tăcere de suspans. A glăsuit în uvertură Liviu Dragnea, care cu fața lungă și un aer cam abătut a spus că rezultatul liderului său este peste țintă și Iohannis are de recuperat, nu glumă. Cam așa se încurajau între ei și aristocrații francezi când revoluționarii îi împingeau spre ghilotină. După care, a vorbit și Victor Ponta expunându-și planul de bătălie pentru mai departe. A spus că va face ce știe mai bine: se va expune din plin. Și se va adresa unitar, prietenilor și neprietenilor.

În schimb, Klaus Iohannis a vorbit din prima, în persoană, în binecunoscutul stil „cu încetinitorul”. În prima sa reacție, lipsită de orice entuziasm, candidatul ACL a ținut să se ia de braț cu zeița Justiției, afișându-se ca un vajnic apărător al dreptății, semn probabil că începe să facă timid curte electoratului pestriț al Monicăi Macovei.

A avut această fază post-alegeri și momentul său ridicol: o scurtă sesiune de auto-victimizare a Elenei Udrea, care a pozat în marea oropsită națională, ale cărei avânt și potențial electoral s-au oprit fatal în zidul unui anemic 6 la sută, din pricina unei largi conspirații naționale și internaționale.

Dacă podiumul este cel așteptat, acest prim tur al alegerilor a avut unele specificități. Conduită electorală mai rară: orășenii s-au hărnicit mai mult la vot, urnele speciale au circulat mai intens, apetența de vot în străinătate pare să fi fost mai mare. Impresia generală pare să fie: organizarea votului nu a fost pe măsura poftei de vot.

Rapid, primul tur va deveni istorie. După care, urmează adevărata „bătaie a peștelui”: două săptămâni de campanie electorală fierbinte și o confruntare care se va câștiga cu mari emoții. Culisele se vor încinge, masa verde va fi pusă în funcțiune și spectacolul va fi garantat.