Trump în Polonia: europeni, să facem America măreață din nou!

Publicat: 06 07. 2017, 18:52

Cu fiecare declarație, cu fiecare călătorie a președintelui de la Casa Albă, America lui Trump prinde contur.

Statele Unite au astăzi două mari asset-uri: Armata (cea mai puternică a lumii) și IT-ul. Dar Silicon Valley e stat în stat, ostil lui Donald J. Trump. Rămâne Armata. Pe aceasta o negociază Stăpânul Lumii, umblând prin lume ca un agent clobal de vânzări.

Saudiților le-a vândut arme la greu. Polonezilor le  vinde gaz lichefiat și arme. Securitate și energie și ce se mai găsește într-o economie care nu mai e ce-a fost.

După ce a salutat Brexit-ul, astăzi, în Polonia lui Duda, face pasul următor: rupe în două Europa, păstrându-și partea centrală și de est.

Inițiativa celor Trei Mări îi vine ca turnată. Președintele Poloniei o vede, de când a născocit-o, în primul rând ca pe o rețea de conducte. Și ca pe polul propriei puteri în Uniunea Europeană.  (De ce credeți că va veni președintele Statelor Unite la noi? și-a intrebat conaționalii. Fiindcă suntem un lider regional, și-a răspuns singur).

Ce le-a repetat Donald J. Trump europenilor lui: vrei securitate? Plătiți! Nu e vorba însă despre miliardele pe care le vede intrând în conturile NATO (e cel puțin a treia oară când demonstrează public că nu știe nimic despre bugetul Alianței), în cazul în are țările membre și-ar respecta angajamentele (2 la sută din PIB). Pentru că fiecare țară cheltuiește pentru propria înzestrare. E vorba despre acele state – între ele și Polonia, care de la bun început și-a onorat promisiunile – care trebuie să importe armanent. De unde? În principal, dacă nu exclusiv din America.

Gazul lichefiat, despre care s-a vorbit mult la summitul de la Warșovia, din care polonezii au și importat o primă tranșă-test, urmând să semneze un contract pe termen lung, acel gaz lichefiat american, despre care Trump spune că e destinat europenilor lui „ca să nu mai fie ținuți niciodată ostatici de un singur furnizor de energie”, cu viitoare trasee bine gândite și câteva terminale, va înțărca Germania de gazul rusesc (fiindcă despre Rusia e vorba) și va zădărnici marele proiect comun Moscova-Berlin de împărțire a Eurasiei.

Ceea ce cu luni de zile în urmă părea un scenariu nerealist,  e tot mai plauzibil în America lui Trump: Uniunea Europeană (în primul rând Germania, dar și celălalt motor  – Franța), China și Iranul vor figura curând pe „Axa Răului”.