Va intra Armata israeliană în Gaza?

Publicat: 31 03. 2018, 21:10

Azi-noapte familiile cu copii au părăsit tabăra de corturi de la gardul de securitate cu Israelul și s-au risipit pe la casele lor. S-au reîntors azi-dimineață, mult mai puțini decât ieri, doar vreo câteva sute, ca să se alăture tinerilor deciși să continue Marșul Marii Reîntoarceri, cel puțin până la jumătatea lui mai, de Ziua Catastrofei.

Față de ieri, lucrurile s-au desfășurat mai calm, astfel încât s-au înregistrat doar 13 răniți din rândul palestinienilor, victime ale  așa-numitelor „focuri de avertizare”.  

Pe contul de Twitter al Armatei israeliene au fost postate toată ziua diverse avertismente (la prima oră: „Hamas are totul de căștigat iar civilii palestinieni totul de pierdut în revolte precum acelea petrecute ieri”) sau cugetări cu iz propagandistic (fotografia copilașului cu un pistol în mână: „

Mai colimată și mai fermă a fost declarația radiodifuzată a purtătorului de cuvânt al Armatei, Ronen Manelis, care a explicat că Hamas și grupări militante asociate folosesc protestatarii drept acoperire pentru atacuri și încercări de spargere a celebrului zid despărțitor dintre Israel și Gaza, adăugând că, în cazul în care violențele continuă, „nu vom mai fi în măsură să ne limităm activitatea în zona gardului de siguranță și vom acționa împotriva acestor organizații teroriste în alte amplasamente”. Abia asta e vestea ce mai proastă, „alte amplasamente” însemnând dincolo de linia frontierei, adică intrarea în Gaza, ceea ce nu poate să nu ducă gândul la masacrul din 2014 (două mii de morți).

Manelis a continuat: „Nu vom lăsa asta să se transforme într-o zonă de ping-pong, unde ei să comită un act terorist și vom riposta cu precizie.  Dacă continuă, nu vom avea de ales decât să ripostăm în interiorul Fâșiei Gaza”.

Turcia – cu putere, Iordania, Marocul, Kuweitul, Liga Arabă, chiar și Egiptul cu o jumătate de glas au condamnat răspunsul disproporționat al Armaei israeliene, considerând că împotriva pietrelor și a cocteilurilor Molotov gloanțele de război nu pot fi  o soluție. (Ronen Manelis subliniase că militarii au acționat controlat și se știe „unde a aterizat fiecare glonț”).

În Cisiordania, președintele Mahmud Abbas a ieșit pe postul de televiziune din Ramallah, făcând apel la Organizația Națiunilor Unite pentru a le oferi protecție palestinienilor „fără apărare”.  

Într-un târziu, secretarul general al ONU, Antonio Guterres,  cerând „reținere” din partea ambelor părți, a dispus o anchetă independentă în legătură cu ciocnirile sângeroase de ieri, fără să ofere vreun detaliu concret.

Rămâne întrebarea: va intra Armata israeliană în Gaza, în viitorul imediat? Își va permite să deschidă, pe lângă frontul întredeschis cu Hizballah, un al doilea front? Răspunsul atârnă de interesele de politică internă ale premierului Benjamin Netanyahu.