Visul sultanului ErdoÄŸan

Publicat: 28 07. 2017, 22:53
După rugăciunea de vineri, sute (sau mii, cifrele diferă de la o sursă la alta) de oameni s-au deplasat în fața ambasadei israeliene, încercând chiar să treacă de barajul forțelor de ordine pentru a intra în clădirea goală.
 
Au fost strigate sloganuri care în Iordania nu s-au mai auzit demult: „Moarte Israelului” și „Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian”. S-a cerut ruperea tratatului de pace din 1994.
 
Situația e cum nu se poate mai complicată. Pe de o parte legăturile puternice ale Iordaniei cu Israelul (esențiale la nivel de securitate), pe de altă parte vocea străzii, îl pun pe regele Abdullah al II-lea (sosit de curând dintr-o vacanță în Statele Unite) într-o poziție imposibilă. Ultimul lucru pe care și l-ar dori e o revoltă populară, dar nici nu-și poate permite – în noua conjunctură geopolitică din regiune – să înăsprească relațiile cu Israelul.
 
Pacea cu Israelul (doar Egiptul, în zonă, a mai semnat un astfel de tratat), parafată în 1994, conține și un articol care  consacră rolul Regatului Hașemit ca administrator al locurilor sfinte ale Islamului din Ierusalim. Astăzi, acolo, după două săptămâni, credincioșii musulmani au acceptat să intre în Al-Aqsa, dar lucrurile nu s-au liniștit. Israelienii au menținut restricția asupra bărbaților de sub 50 de ani de a intra în moschee, fapt pentru care s-au petrecut  noi ciocniri cu forțele de ordine – pietre de o parte, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc de cealaltă parte.
 
Regele Abdullah al II-lea are de gestionat două situații cu potențial exploziv: criza din Ierusalimul de Est, dar și cazul celor doi iordanieni împușcați de soldatul israelian. De fapt, nu incidentul sângeros ca atare, ci ceea ce a numit într-o declarație „sfidarea” premierului Netanyahu prin repatrierea întregului personal al ambasadei, ca să îl poată recupera pe soldat și să-l eroizeze.  
 
În acest context care se acutizează pe zi ce trece, în ciuda eforturilor saudite de a aplana lucrurile, președintele ErdoÄŸan n-a scăpat prilejul de a încerca să se poziționeze cum demult se visează – lider al lumii musulmane. După declarațiile incitatoare din ultimele zile, Sultanul a cerut convocarea, pe 1 august la Istanbul, a miniștrilor de Externe ai Organizației Cooperării Islamice, o instituție mondială, impresionantă ca mărime, însă mai mult decorativă, cu reprezentanți în aproape 60 de țări de pe patru continente. Subiectul: pericolul în care se află cel de-al treilea loc sfânt al musulmanilor, după ce restricțiile de vârstă (numai pentru bărbați) au fost menținute și astăzi.
 
Unul dintre membrii Organizației Cooperării Islamice e Iranul.