Vrei să ucizi o mulțime de oameni și urmele să dispară rapid? Folosește sarin!

Publicat: 06 04. 2017, 21:00

Doi recunoscuți experți în arme chimice și buni cunoscători ai regiunii, Bretton-Gordon și Dan Kaszeta,  consideră scenariul (pe care azi-noapte, prezentându-l, l-am calificat „cam prea ingenios”) prin care oficialii ruși au încercat să-i justifice pe sirieni (avioanele armatei lui Bashar al-Assad atacau un depozit militar al rebelilor, unde aceștia confecționau și stocau arme chimice) drept „fantezist”, „de nesusținut” și „pueril”.

Turcia, aproape de granița căreia s-au produs atrocitățile, s-a precipitat și a ținut să prezinte ieri, chiar înaintea ședinței Consililui de Securitate al ONU, un raport „științific”, bazat pe consultarea răniților care au fost transportați în spitalele din provincia  Adana. Concluzia raportului a fost că în atac s-a folosit gaz clorin. Ceea ce – contrar dorinței turcilor – a mai ținut în viață  teoria rusească, pentru că gazul clorin e arma chimică a săracilor – ieftin, ușor de fabricat și ușor de folosit. Autointitulatul Stat Islamic l-a utilizat deseori, mult mai des decât armata lui al-Saddat.

Ei bine, azi-dimineață, turcii au finalizat un raport mult mai plauzibil – în urma autopsierii a trei victime, în prezența unui reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății și a unui reprezentant al  Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, raport care certifică folosirea armelor chimice, dar nu mai invocă gazul clorin.

Toate dovezile de până acum converg spre sarin, cum anticipase Dan Kaszeta, explicând: „Dacă vrei să ucizi o mulțime de oameni și să nu contaminezi zona pentru mult timp, sarinul e soluția”.

Cel mai important argument că la Khan Shaykhun s-a folosit gazul sarin este mărturia medicului Abdel Hay Tennari, care a tratat victimele la fața locului și prescris cu succes Pralidoxim, antidotul sarinului.

Între timp, a putut fi stabilită, pe baza mărturiilor,  și ora atacului de marți – 6 dimineața – ba chiar și numele pilotului, Muhammed al-Hasuri, care ar fi decolat de pe aeroportul militar din Shayrat (guvernoratul Homs).

Legat de aceste informații și urmând scenariul rusesc, ministrul de Externe sirian, Walid Muallem, a precizat că atacul asupra depozitului de muniții care ar fi conținut și arme chimice a fost lansat la ora 11.

Ar mai fi de adăugat, deocamdată, doar că a bombarda un depozit de arme chimice înseamnă tot un atac chimic, dar prin procură.

În fine, puținele imagini de la fața locului (una am postat-o ieri) nu înfățișează vreo imensă minge de foc, cum ar fi trebuit să declanșeze atacul sirian, dacă în depozit s-ar fi aflat arme chimice.