Atac armat în SUA. Un imam a fost împuşcat mortal în faţa unei moschei de lângă New York

Publicat: 04 01. 2024, 09:05

Atac armat în SUA. Un imam a fost împuşcat mortal în faţa unei moschei din Newark, în apropiere de New York, conform unor oficiali care au exclus, pentru moment, o crimă cu caracter rasist.

„Nu cunoaştem încă motivul acestei crime, dar dovezile adunate până acum nu indică un act motivat de prejudecăţi sau de terorism intern”, a declarat procurorul general al statului New Jersey, Matthew Platkin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Magistratul şi adjunctul său pentru comitatul Essex, Ted Stephens, au precizat că imamul Hassan Sharif, o personalitate locală din Newark, care era şi agent de securitate la Aeroportul Internaţional Newark, a fost împuşcat cu mai multe gloanţe în stradă, miercuri în zori, şi a murit la spital în cursul după-amiezii.

De asemenea, Stephens a exclus „terorismul”, referindu-se la crimele rasiste comise de adepţii supremaţiei albilor, informează AFP, citată de News.ro.

Serviciile de siguranţă publică din Newark declaraseră dimineaţa pentru AFP că imamul fusese grav rănit de unul sau mai multe focuri de armă în faţa moscheii din acest oraş industrial şi multicultural situat la vest de Manhattan, de cealaltă parte a râului Hudson.

Atac armat în SUA. Un imam a fost împuşcat mortal în faţa unei moschei de lângă New York / Sursa foto: Twitter

Imamul era şi agent de securitate la Aeroportul Internaţional Newark

CNN a fost primul care a anunţat moartea victimei, citând o sursă din cadrul poliţiei.

„Hassan Sharif era ofiţer de securitate la aeroportul internaţional Newark Liberty din 2006”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Agenţiei americane pentru securitatea transporturilor (TSA).

„Suntem profund întristaţi să aflăm de decesul său şi transmitem condoleanţe familiei, prietenilor şi colegi lor săi”, a confirmat, pentru AFP, aceasta.

Înaintea anunţului privind decesul, guvernatorul democrat al statului New Jersey, Phil Murphy, unde locuiesc sute de mii de musulmani şi evrei, „a asigurat comunitatea musulmană şi credincioşii de toate credinţele că se va face tot posibilul pentru a-i menţine în siguranţă”.

La rândul său, filiala din New Jersey a grupului de apărare a musulmanilor americani Council on American-Islamic Relations (Cair) a organizat o manifestaţie la moscheea din Newark pentru „a cere ca trăgătorul sau trăgătorii lui Hassan Sharif să se predea” autorităţilor.

Grupul „a sfătuit ca toate moscheile să îşi ţină uşile deschise, dar să rămână prudente, având în vedere creşterea recentă a intoleranţei faţă de musulmani”.

De la începutul războiului din Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, Statele Unite, şi în special New York şi regiunea sa din nord-estul ţării, au fost zguduite de o serie de demonstraţii, tensiuni comunitare şi violenţe sporadice.

Numai în New York, cu o populaţie de 8,5 milioane de locuitori, trăiesc aproape două milioane de evrei americani, a doua populaţie ca mărime după cea din Israel, şi sute de mii de musulmani.

Platkin a recunoscut că „în lumina evenimentelor internaţionale, cu o creştere a prejudecăţilor împotriva multor comunităţi din statul nostru – în special a musulmanilor – mulţi din New Jersey simt mai multă teamă şi frică”.