A murit unul dintre cei mai celebri piloți de Formula 1

Publicat: 15 01. 2018, 14:52

Pilotul american Dan Gurney, care a câștigat un grand prix de Formula 1 și o cursă de 24 ore la Le Mans, în anii `60, fiind totodată „inventatorul” tradiției de a desface o șampanie pe podium, a murit duminică la vârsta de 86 de ani, în California.

„Cu un ultim zâmbet pe chipul său frumos, Dan a pornit spre necunoscut”, a declarat soția acestuia, Evi Gurney, potrivit independent.co.uk.

„Cu cele mai mari regrete, cu recunoștință în inimi pentru dragostea și bucuria pe care ni le-ai oferit, în timpul petrecut pe Pământ, îți urez: „GODSPEED” (n.a., o expresie pentru a ura „drum bun” unei persoane), a mai scris Evi.

Familia a declarat că Gurney, care a făcut carieră în Formula 1 în una din cele mai periculoase perioade din istoria motorsportului, între 1959-1970, a murit de pneumonie.

foto: captură YouTube

Gurney a început să piloteze în 1955 și a câștiga aproape toate cursele la care a participat. A condus pentru Ferrari, BRM, Porsche și Brabham în Formula 1 apoi și-a înființat propria echipă. Veteranul a câștigat grand prix-ul belgian din 1967, cu o mașină proiectată de el însuși. Aceasta a fost prima și singura dată când un american a câștigat o cursă F1 într-un bolid creație proprie.

Gurney a făcut echipă cu AJ Foyt, în același an, câștigând cursa de 24 de ore de la LeMans, într-un Ford GT40.

foto: captură YouTube

Gurney s-a retras din activitate în 1970, după 51 de victorii. Mario Andretti a cinstit memoria lui Gurney pe Twitter: „M-a inspirat pe când doar visam să ajung ca el. Ieri am fost inspirat pentru ultima oară de el. Da, pentru totdeauna. M-a înțeles mai bine decât oricine și tocmai de aceea a scris prefața cărții mele din 2001″.

Funeraliile fostei glorii a F1-ului vor fi ținute în privat, dar familia i-a rugat pe cei care vor să facă donații să canalizeze banii către Hoag Hospital Foundation din Newport Beach, în locul tradiționalelor flori.