O maladie degenerativă a creierului, provocată de prea multe lovituri, posibila cauză a sinuciderii jucătorului de fotbal american Junior Seau

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 04 07. 2013, 08:30

Fostul star al fotbalului american Junior Seau, care s-a sinucis în luna mai, suferea de o maladie degenerativă a creierului, provocată de loviturile repetate în cap pe care le-a primit de-a lugul carierei sale de 20 de ani în NFL, informează AFP, citând ABC News.

O echipă medicală a Universității din Ohio a examinat creierul fostului sportiv și a ajuns la concluzia că Seau suferea în momentul sinuciderii de encefalopatie cronică traumatică, o maladie degenerativă cauzată în general de loviturile repetate în cap și care poate duce la demență și depresie.

Familia lui Seau a declarat pentru ABC News că fostul jucător, foarte apreciat de suporteri datorită personalității sale joviale în afara terenului și a durității de pe teren, a devenit depresiv cu câțiva ani înainte de deces.

Potrivit fostei soții a sportivului, Gina Seau, Junior nu mai dormea și era „rupt emoțional de copiii săi”. „Acum, pentru că știm ce au descoperit doctorii, înțelegem mai bine comportamentul său din ultima perioadă a vieții”, a precizat Gina Seau.

În ultimii ani, cercetările medicale au arătat că în cazurile unor foști jucători de fotbal american moartea lor prematură a fost legată de multiplele comoții cerebrale suferite de ei de-a lungul carierei.

Seau s-a sinucis la 2 mai 2012, la domiciliul său din San Diego.

Junior Seau a jucat 13 sezoane la echipa San Diego Chargers, alături de care a jucat în finala Superbowl din 1994, pierdută în fața vecinilor de la San Francisco 49ers.