Un român a câștigat cel mai solicitant ultramaraton din lume desfășurat la Polul Nord

Publicat: 19 03. 2016, 13:12

Tiberiu Ușeriu a trecut linia de stat la ora 4.44, după ce a alergat pe gheață, la temperaturi care au ajuns până la minus 62 de grade, 566 de kilometri.

„Și avem un câștigător la ediția 2016-a a Maratonului Artic 6633 Ultra: Tiberiu Ușeriu din România a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk azi la ora 4.44 PM. Tibi a condus de la început până la sfârșit și a meritat! Este, fără îndoială, un campion”, au anunțat organizatorii maratonului.

Din 2007 și până la ediția din acest an din cei peste 200 de participanți doar 19 au reușit să treacă linia de sosirea. La ediția 2016 au luat statul 12 concurenți, trei dintre ei fiind Români – Tiberiu Ușeriu, Vlad Tănase și Andrei Roșu.

Din cei 12, doi au abadonat maratonul, ceilalți reușid să treacă linia de sosire.

Cei trei români au preluat conducerea cursei încă din prima zi de competiție,însă înainte de ultimul checkpoint au fost depășiți de un alegător din Singapore.

Bistrițeanul de 41 de ani care a dus steagul României la Polul Nord s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuța din Munții Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopțile geroase de iarnă și a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista la Polul Nord.

Maratonul a început în 11 martie și s-a încheiat pe 19 martie.