Alte trei avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, din contractul de peste 600 de milioane de euro, au ajuns în România. GALERIE FOTO

Publicat: 06 10. 2017, 19:48

Ceremonie de recepție a aeronavelor F-16 a avut loc în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, județul Călărași.

La eveniment au participat secretarul de stat Mircea Dușa, generalul-locotenent Laurian Anastasof, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene și o delegație portugheză condusă de secretarul de stat pentru apărare din Republica Portugalia, Marcos Perestrello.

La finalul ceremoniei, cei doi secretari de stat s-au întâlnti cu detașamentul portughez dislocat în această perioadă din Baza Aeriană 5 Monte Real în Baza 86 Aeriană Borcea, transmite Ministerul Apărării.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forțele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol. Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Națională Romtehnica S.A., și cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.