Calendar Ortodox – 18 februarie 2021. Pomenirea părintelui Leon cel Mare, papă al Romei

Publicat: 17 02. 2021, 15:32
Actualizat: 06 04. 2021, 15:03
Cupola unei biserici ortodoxe (FOTO - ilustrativ: Pixabay)

În ziua de 18 februarie 2021 este prăznuit părintele Leon, care a fost hirotonit prin Duhul Sfânt episcop al Romei celei vechi. 

A scris multe lucruri în legătură cu credinţa ortodoxă

De-a lungul vieții sale, Leon cel Mare a înfruntat învăţăturile ereticilor, trăind o viață în slujba lui Dumnezeu.

„Leon cel Mare a scris multe lucruri în legătură cu credinţa ortodoxă şi a înfruntat învăţăturile ereticilor, care bârfeau şi grăiau despre o singură lucrare şi o singură voinţă întru Hristos Dumnezeul nostru. Deoarece bârfitorii aceia de Dumnezeu, împotrivindu-se adevărului, încercau să strice şi să întoarcă dogmele cele insuflate de Dumnezeu dumnezeieştilor părinţi, fericitul acesta, plecându-se la rugămintea Sinodului şi făcând multe zile post şi priveghere şi rugăciune stăruitoare către Dumnezeu insuflat fiind de Duhul cel de viaţă făcător, a alcătuit o lucrare cu privire la cele ce erau discutate atunci, susţinând cu putere, îndoita lucrare şi cele două voinţe în Hristos Dumnezeul nostru, şi a trimis-o Sinodului cu o epistolă a sa. Preacuvioşii părinţi primind-o au fost mulţumiţi şi o socoteau ca pe un stâlp al Ortodoxiei. Sfântul Sinod, sprijinindu-se pe ea, s-a ridicat şi a stat împotriva ereticilor cu mai multã îndrăzneală, şi a biruit meşteşugirile de multe feluri ale lor. Iar minunatul Leon trăind încă multă vreme şi strălucind ca un luminător cu faptele sale cele bune, la adânci bătrâneţi s-a mutat către Domnul”, scrie creștin-ortodox.ro.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Leon şi Parigoriu, care s-au nevoit în Patarele Liciei

Fericitul Parigoriu, torturat în multe feluri, a devenit mucenic, punandu-l pe Hristos în mijlocul vieții sale. Iar fericitul Leon, rămânând singur, nu suferea despărţirea de mucenicul Parigoriu şi fiindcă n-a câştigat şi el acea cunună a muceniciei, cu amar suspina şi se tânguia.

Tot astăzi este pomenit preacuviosului părintelui nostru Agapit, episcopul cetăţii Sinau, mărturisitorul şi făcătorul de minuni

Acest sfânt a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximian şi era de fel din Capadocia, fiu de părinţi creştini.

Astăzi mai are loc și pomenirea sfântului mucenic Piuliu.