Caligrafia arabă, inclusă pe lista patrimoniului cultural UNESCO al umanității

Publicat: 16 12. 2021, 10:43
Sursă foto: Pixabay

UNESCO a adăugat caligrafia arabă pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, scrie artnews.com. Propunerea a fost înaintată de o coaliţie de 16 ţări arabe, printre care Arabia Saudită, Egipt, Iordania şi Palestina. Acestea vor scrie și un raport privind progresul lor în sprijinirea formei de artă anul viitor.

Inițiativa a fost a Arabiei Saudite, care a declarat anii 2020 şi 2021 „Anul caligrafiei arabe”, ceea ce a dus la includerea ei pe lista UNESCO. Într-o declaraţie publicată de guvernul Arabiei Saudite, prinţul Badr bin Abdullah bin Farhan, ministrul Culturii, a declarat: „Salutăm înscrierea caligrafiei arabe, care este rezultatul faptului că Regatul susţine acest aspect preţuit al culturii arabe autentice”.

Declaraţia UNESCO descrie caligrafia arabă drept „practica artistică de a scrie de mână în arabă într-o manieră fluidă pentru a transmite armonie, graţie şi frumuseţe”.

Inventată iniţial pentru a îmbunătăţii lizibilitatea grafiei arabe, forma de scriere a devenit mai complicată pe măsură ce artiştii au descoperit că modelând literele în moduri diferite pot crea motive unice.

Forma a continuat să evolueze pe măsură ce artiştii au folosit diferite materii pentru a crea caligrafia, inclusiv miere, funingine neagră, şofran şi chiar vopsea spray.

Comisia UNESCO s-a reunit săptămâna aceasta pentru a analiza circa 60 de candidaturi.

De asemenea, tot miercuri, rumba, unul dintre cele mai influente genuri ale muzicii şi dansului african, a fost inclusă în lista patrimoniului mondial al UNESCO. La fel şi nora, spectacol tradiţional din sudul Thailandei.