CARACATIȚA de parbriz, noua FIȚĂ. Autoritățile din Galați vor să închirieze dispozitive de BLOCARE a mașinilor în valoare de 150.000 de lei

Publicat: 23 01. 2019, 01:40
Actualizat: 25 03. 2019, 20:49

Autoritățile din Galați au pregătit o surpriză neplăcută șoferilor care parchează mașinile în locuri interzise și anunță că vor să folosească sisteme de blocare a autoturismelor care se montează pe parbriz.

Angajații municipalității intenționează să închirieze sistemul care cuprinde mecanismul de pe parbriz și softul de funcționare, deoarece dispozitivele sunt foarte scumpe.

Dispozitivele pe care au pus ochii reprezentanții de la Gospodărire Urbană, o societate subordonată Primăriei Galați, sunt foarte scumpe. Împreună cu softul de utilizare, costă câteva mii de euro, bucata. Tocmai de aceea, șefii societății edilitare au anunțat că vor să le închirieze și au lansat o licitație. Reprezentanții societății edilitare vor să închirieze 12 caracatițe de parbriz cu ventuze cu acționare electrică.

„Vrem să facem o formă de închiriere, prețul este de peste o mie de euro pentru un dispozitiv, la care se adaugă aplicația informatică, alte mii de euro. Ideea este să implementăm sistemul cu costuri inițiale zero. Vrem 12 dispozitive, în prima fază, vor fi monitorizate prin GPS. Dispozitivul acoperă câmpul vizual al șoferului, iar sistemul de prindere este în ventuze cu acționare electrică, nu poate fi tras și dezlipit de pe geam cu forța. Este posibil să fim primii din țară,” a declarat directorul societății Gospodărire Urbană Galați, Bogdan Ardean.

Cum arată „caracatițele de parbriz”

În principiu, un astfel de dispozitiv arată ca o carte de mari dimensiuni (deorece se pliază exact în două) și se prinde parbriz cu niște ventuze extrem de puternice, care pot fi desfăcute doar electronic, pe baza unui cod primit de proprietarul mașinii prin SMS, după ce plata taxei de deblocare (de 200 de lei) este confirmată.

Potrivit informațiilor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, valoarea maximă estimată a contractului solicitat de societatea gălățeană este de 151.260 lei, iar autoritățile speră să implementeze sistemul în primăvara acestui an.

Foto: Captură