Cine este Radu Ioanid, noul ambasador al României în Israel

Publicat: 27 02. 2020, 15:39

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea lui Radu Ioanid în calitatea de ambasador al României în Israel, informează Administrația Prezidențială.

El a mai semnat un decret „privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Călimănescu Bogdan din Ministerul Apărării Naționale, la data de 29 februarie a.c.”, conform unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis, joi, MEDIAFAX.

Șeful statului a mai semnat decretul „privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Postolache Costică din Ministerul Apărării Naționale, la data de 29 februarie”.

De asemenea, Klaus Iohannis a semnat decretele pentru a propune Parlamentului adoptarea Acordului de Parteneriat Economic între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte, semnat la Kasane, la 10 iunie 2016.

El a propus spre ratificare Parlamentului și Acordul privind protecția investițiilor între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Socialistă Vietnam, pe de altă parte, semnat la Hanoi, la 30 iunie 2019, cât și Acordul privind protecția investițiilor între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Singapore, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 19 octombrie 2018.

România nu a mai avut ambasador la Tel Aviv din 2017, ultimul ambasador al României în Israel fiind Andreea Păstîrnac.

Radu Ioanid a primit săptămâna trecută aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului.

Radu Ioanid s-a născut în 1953, la București și este un cunoscut istoric și filozof de origine evreiască, originar din România și stabilit în SUA. A obținut diploma de Master în Sociologie (1976), acordată de Universitatea din București și titlul de Doctor în Filosofie (1983), acordat de Universitatea din Cluj.

Între 1976 și 1986 a lucrat ca sociolog în cadrul Institutului de Proiectare a Construcțiilor Tipizate din București.

A emigrat din România în martie 1987 și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

A obținut titlul de Doctor în Istorie (1995), acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris.

Din decembrie 1990 până în septembrie 2000 a deținut diverse funcții manageriale și de cercetare la Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. A fost vice-președinte al Comisiei Internaționale pentru Studiul Holocaustului în România, prezidate de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-noiembrie 2004. Din septembrie 2000 este director al „International Archival Programs Division” din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Comisia Internațională pentru Studiul Holocaustului în România a elaborat raportul științific în baza căruia Ion Iliescu a admis oficial participarea României la genocidul îndreptat împotriva evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Wikipedia.