Comentariu AFP: Năstase s-a apărat „ironizând, indignându-se, apoi având o atitudine umilă”, într-un proces „urmărit îndeaproape de UE”

Publicat: 30 05. 2012, 22:35
Actualizat: 13 06. 2012, 16:19

Fostul premier Adrian Năstase s-a apărat „ironizând, indignându-se, apoi având o atitudine umilă”, în procesul „emblematic” de la instanța supremă, „urmărit îndeaproape de Uniunea Europeană”, comentează AFP.

„Acuzațiile formulate la adresa mea sunt în întregime politice”, a declarat Năstase, asistat de patru dintre cei cinci avocați ai săi.

„Direcția națională anticorupție, lăudată de Comisia Europeană pentru inițierea unor anchete împotriva oficialilor de rang înalt într-o țară unde aceștia au beneficiat mult timp de imunitate, respinge acuzațiile”, notează AFP.

„În depoziția care a durat circa o oră, Năstase a declarat că acuzațiile procurorilor și concluziile judecătorilor din prima instanță nu reflectă nici mărturiile, nici faptele”, adaugă AFP, subliniind că fostul premier a recurs la epitete precum „jenant”, „ridicol”, „absurd”, „aberant” pentru a denunța acțiunile procurorilor.

AFP reamintește că România face obiectul, din 2007, al unei monitorizări inedite din partea Comisiei Europene, pentru reformarea sistemului judiciar și accelerarea proceselor de corupție la nivel înalt.