Corlățean îi cere lui Cameron să respingă accentele „xenofobe” ale unor politicieni britanici

Publicat: 26 11. 2013, 20:22
Actualizat: 29 03. 2019, 11:18

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, îl îndeamnă pe premierul Marii Britanii, David Cameron, să respingă atitudinile „xenofobe, populiste și uneori rasiste” promovate de unii politicieni britanici în privința imigranților români.

Într-un interviu acordat postului britanic Channel 5 News, Titus Corlățean i-a cerut premierului David Cameron să respingă „în termeni clari atitudinile xenofobe, populiste și (…) rasiste care sunt promovate de unii politicieni britanici”.

Corlățean a apreciat că nu va exista niciun influx masiv de români în Marea Britanie după eliminarea restricțiilor începând din ianuarie 2014, argumentând că cei care au vrut să părăsească România deja au făcut acest lucru.

„Marea Britanie nu este singura țară membră UE” care elimină restricțiile la 1 ianuarie 2014; „vor fi multe alte state europene care vor renunța la restricții, prin urmare, în niciun caz nu va fi doar Marea Britanie în această lume, cu tot respectul”, a explicat Corlățean, argumentând că Marea Britanie nu prea a fost principala destinație a emigranților români.

Potrivit unui sondaj efectuat de postul tv Channel 5 News, aproape jumătate dintre britanici consideră că cetățenii români și bulgari nu ar trebui să aibă dreptul de a locui și de a munci în Marea Britanie. Eliminarea restricțiilor pentru români și bulgari pe piața britanică a muncii începând din ianuarie 2014 reprezintă sursa unor ample dezbateri în Marea Britanie.