Cum s-a ajuns la momentul „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!”

Publicat: 19 08. 2014, 13:00
Actualizat: 19 08. 2014, 20:26

În 26 noiembrie 2009, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale disputate de Traian Băsescu și Mircea Geoană, pe Internet era publicat un clip în care Băsescu apărea lovind un copil la un eveniment elecoral care avusese loc cu cinci ani mai devreme, la Ploiești. Înregistrarea a fost publicată de ziarul Gardianul, deținut de Dinu Patriciu, prin firma Best Media.

Cu 24 de ore înainte de publicarea videoului, același Dinu Patriciu vorbea despre existența acestui incident. Întrebat dacă imaginile sunt reale, Traian Băsescu a replicat că nu știe și nu își amintește de o asemenea întâmplare. Cât despre Patriciu, acesta a negat că imaginile ar fi plecat de la el.

După momentul în care nu își amintea, Băsescu și-a revizuit poziția, spunând că înregistrarea este trucată: „Niciodată în viața mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit soția”, spunea președintele.

Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, Traian Băsescu prezenta o expertiză potrivit căreia clipul prezenta urme de editare și adăuga propria concluzie: „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu”.

Totuși, se poate considera că acest caz a rămas deschis, pentru că acea expertiză nu clarifica dacă înregistrarea a fost editată pentru a-l face pe Traian Băsescu să pară că îl lovea pe copil sau, pur și simplu, conținea urme de editări de altă natură.

Băsescu l-a dat pe urmă în judecată pe Dinu Patriciu și firma Best Media, cerând 1 leu despăgubire. Președintele a câștigat definitiv acest proces în aprilie 2013. În motivarea instanței, se arăta că Patriciu a vătămat dreptul președintelui la onoare și reputație. De asemenea, instanța a arătat în motivare că Traian Băsescu a săvârșit, într-adevăr un act de violență fizică împotriva acelui minor: „În temeiul probelor arătate mai sus și ținând cont că prin verbul ‘a împinge’ se înțelege și ‘a îmbrânci’ ï¿‚ (conform DEX, editia 1998), instanța reține că reclamantul (Traian Băsescu – n.red.) a săvârșit un act de violentță fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004″, nota judecătorul în motivarea deciziei.

La aproximativ trei luni de la scandalul „pixelului albastru”, ziarul Gardianul dispărea de pe piață. O parte din echipa lui avea să formeze actualul ziar Puterea.

Dinu Patriciu, afacerist, politician și unul dintre cei mai bogați oameni din România, a murit la vârsta de 64 de ani. Patriciu suferea de o boală gravă progresivă și a murit într-o clinică din Londra. Avea de mai mulți ani probleme cu sănătatea, iar la sfârșitul lui 2012 a suferit un transplant de ficat, fiind diagnosticat cu ciroză. Mai multe, AICI.