De frica Rusiei, o ţară nordică menţine în zbor avioanele de luptă F-16

Publicat: 20 06. 2022, 22:42
Aeronavă F-16/Sursă Foto: caracter ilustrativ

Danemarca îşi va menţine flota de avioane de vânătoare F-16 operaţională cu trei ani mai mult decât era prevăzut, pe fondul unei ameninţări sporite la adresa securităţii din partea Rusiei, a declarat luni ministrul apărării, Morten Bodskov.

Danemarca, ţara NATO va cheltui 1,1 miliarde de coroane daneze (156 milioane de dolari) pentru a-şi menţine în funcţiune avioanele F-16 până în 2027, relatează Reuters.

Țara nordică a convenit în 2016 să cumpere o flotă de avioane de luptă F-35 Lightning de la Lockheed Martin, cu un plan de retragere a avioanelor sale F-16 în 2024.

„Apărarea teritoriului NATO de la est este mai centrală decât în orice alt moment din istoria recentă. Acesta este motivul pentru care extindem capacitatea operaţională a avioanelor F-16 în timp ce noile avioane F-35 sunt introduse treptat”, a declarat Bodskov, într-un comunicat.

„Agresiunea lui Putin în Ucraina a schimbat Europa şi ameninţările cu care ne confruntăm”, a mai spus el.

Decizia va permite Danemarcei să îşi consolideze apărarea naţională şi să participe la misiuni NATO, cum ar fi poliţia aeriană în ţările baltice, a precizat Ministerul Apărării.