Elevii din Constanța contestă proiectul de buget local și cer burse mai mari și pază în școli

Publicat: 24 01. 2020, 16:25

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța (AEC) au transmis Consiliului Local Constanța o contestație la proiectul de buget, care, în opinia membrilor asociației, nu îndeplinește mai multe cerințe pe care elevii din municipiu le-au solicitat.

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a unităților de învățământ, creșterea burselor elevilor raportat la salariul minim pe economie și asigurarea gratuității elevilor la transportul local în comun”, se arată în comunicatul de presă transmis vineri de AEC.

Elevii sunt nemulțumiți de faptul că Primăria Constanța nu asigură din fonduri proprii paza în școli, așa cum se întâmplă în alte orașe din România.

„Atragem atenția asupra faptului că, încă de la intrarea în vigoare a Legii educației, respectiv a Legii privind protecția bunurilor și obiectivelor nr. 333/2003, Consiliul Local Constanța nu și-a respectat obligația legală de a prevede fonduri privind asigurarea pazei unităților de învățământ din municipiu. (…) Amintim că una dintre soluțiile găsite de alte orașe pentru paza unităților de învățământ este arondarea unor agenți ai Poliției Locale pentru școli”, au mai transmis elevii.

O altă cerință a elevilor este mărirea bursei de merit, care în momentul de față este de 50 lei/lună, și raportarea ei la salariul minim pe economie.

„Totodată, deși 3 dintre tipurile de burse ale elevilor din municipiul Constanța au crescut din nou, în toamna anului trecut, bursele de merit rămân, în continuare, printre cele mai mici din România. Astfel, spre exemplu, în comparație cu suma de 50 lei/lună primită de un elev constănțean, pentru exact aceleași rezultate, media generală peste 8.50 și media 10 la purtare, un elev din Botoșani primește suma de 120 lei/lună, iar unul din Drobeta Turnu Severin tot 120 lei/lună”, au adăugat reprezentanții AEC.

Aceștia își doresc ca bursa de merit să ajungă la un cuantum de 111,5 lei\lună (5% din salariul minim pe economie), iar bursa de performanță să atingă 446 lei\lună (20% din salariul minim pe economie).

Cea de-a treia solicitare a elevilor este introducerea gratuității pentru transportul local în comun pentru școlari. În acest moment, elevii din Constanța beneficiază de o reducere de 50% la abonamentele pentru autobuz.

„Solicităm, pe această cale, primarului Decebal Făgădău să majoreze fondurile investite în educație, întrucât acesta este singurul mod prin care tinerii vor putea rămâne în acest oraș”, au conchis reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.