Judecătoare din Giurgiu, exclusă din magistatură pentru întârzieri la soluționarea dosarelor

Publicat: 09 09. 2015, 22:12

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, miercuri, acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară (IJ) împotriva judecătorilor Camelia Datcu, de la Judecătoria Giurgiu, Georgeta Sărmășanu, de la Judecătoria Fălticeni și Ovidiu Ștefan Toth, judecător la Tribunalul Alba.

Membrii CSM au decis excluderea din magistratură a Cameliei Datcu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera h din din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, și anume „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor”.

Judecătoarea de la Judecătoria Giurgiu a fost sancționată din aceleași motive și în 2014, în urma unui raport al IJ, indemnizația ei lunară fiind diminuată cu 20% pe o perioadă de trei luni.

Potrivit unui comunicat al CSM, Secția pentru judecători în materie disciplinară i-a sancționat, miercuri, și pe pe judecătorii Georgeta Sărmășanu, de la Judecătoria Fălticeni și pe Ștefan Ovidiu Toth, de la Tribunalul Alba, cu „diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de 3 luni”.

Georgeta Sărmășanu a fost sancționată pentru „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, abatere disciplinară prevăzută de articolul 99 litera t din Legea 303/2004.

În cazul magistratului Ștefan Ovidiu Toth sancțiunea a fost aplicată pentru pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din Legea 303/2004 „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

Hotărârile pronunțate de secție pot fi atacate cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Înalta Curte de Casație și Justiție.