Leonard Orban: Taxa auto poate duce România la Curtea Europeană de Justiție

Publicat: 15 02. 2012, 11:55
Actualizat: 20 05. 2012, 20:03
Comisarul european Leonard Orban, a declarat, astăzi, că, în măsura în care legislația privind taxa auto va fi modificată și va intra în vigoare, CE va opri procedura de infrigement declanșată împotriva României, în caz contrar urmând a se ajunge la Curtea Europeană de Justiție.

Comisarul european, Leonard Orban, a declarat, astăzi, că, în măsura în care legislația privind taxa auto va fi modificată și va intra în vigoare, CE va opri procedura de infrigement declanșată împotriva României, în caz contrar urmând a se ajunge la Curtea Europeană de Justiție. Întrebat care este în prezent la Bruxelles situația legată de taxa auto din România, Orban a răspuns că există o înțelegere între București și Bruxelles asupra unui text de modificare a legislației românești.

Oficialul european a precizat că a făcut într-o declarație a sa mai veche pe această temă o referire la o hotărâre a Curții Europene de Justiție, potrivit căreia sumele încasate de stat din taxe incompatibile cu aquis-ul comunitar sunt returnate. El a precizat că în declarația sa nu a făcut referire la procentul din aceste taxe care va fi returnat. El a mai spus că, în cazul taxei deja încasate, procentul care va fi returnat urmează să fie stabilit de autoritățile de la București, posibil în colaborare cu cele de la Bruxelles.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a spus că instituția pe care o conduce este cea care va reprezenta România la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care se va ajunge la situația respectivă. El a menționat însă că soluția găsită de autoritățile române împreună cu cele de la Bruxelles în legătură cu taxa auto este de natură să garanteze că România nu va ajunge la CEJ.