Ministrul Agriculturii spune că fermierii ar putea fi despăgubiți din cauza secetei, însă numai după acordul CE

Publicat: 15 06. 2015, 15:51

„Dacă vor fi pagube, suntem pregătiți să intrăm în dialog cu Comisia Europeană pentru eventuale despăgubiri pe care le-am putea acorda fermierilor și nu mă refer numai la fondurile europene, ci în special la Bugetul de Stat. Pentru a putea acorda, va trebui să avem un acord și al Comisiei Europene, pentru că reprezintă un ajutor de stat”, a spus Constantin.

Daniel Constantin a afirmat că evaluarea pagubelor la nivel național nu a fost încă realizată.

„Facem o evaluare la nivel național. Trebuie să facem și evaluarea eventualelor pagube. Există zone în care seceta s-a instalat deja, din păcate, în special pe zona Moldovei. Vrem să intervenim cu mai multe forme de sprijin. Am discutat deja cu fermierii, care sunt deja alertați de această situație. Încercăm să vedem dacă pe zona de irigații putem veni cu un sprijin și mai mare. Noi am încercat din 2012 până în prezent să reducem costul pentru un metru cub de apă pe care îl folosesc pentru agricultură, prin reducerea costului de energie”, a completat Constantin.

El a menționat că ministerul îi va ajuta pe fermieri în cazul în care aceștia vor solicita sprijin pentru irigații.

„Încercăm să venim cu o facilitate vizavi de preț ca să stimulăm cât mai mulți fermieri să irige. Acolo unde s-a solicitat revizia tehnică, la acele stații de pompare și de către acei utilizatori care au acces la infrastructură, noi am intervenit. Revizia tehnică înseamnă și umplerea canalelor. Dacă ni se va solicita, vom aduce apa mai aproape de fermieri”, a mai spus Constantin.

Daniel Constantin nu a dorit să spună ce culturi au fost afectate, pentru a nu influența prețurile ulterioare ale acestora.

„Nu știu ce suprafață e afectată de secetă. Dacă aș pronunța acum anumite cifre sau pierderi, aș influența prețul. Ca atare nu vreau să fac publice deocamdată aceste situații”, a arătat Constantin, care a precizat că pentru reabilitarea infrastructurii de irigații Comisia Europeană și România vor investi 345 de milioane de euro.