Nouă rundă de negocieri între sindicate și administrațiile societăților feroviare

Publicat: 15 02. 2012, 11:54
Actualizat: 26 07. 2012, 09:39
Liderii sindicatelor feroviare urmează să se întâlnească, marți dimineață, cu reprezentanții societăților din domeniu, pentru o nouă rundă de negocieri pentru majorările salariale prevăzute de viitorul Contract Colectiv de Muncă.

Liderii sindicatelor feroviare urmează să se întâlnească, marți dimineață, cu reprezentanții societăților din domeniu, pentru o nouă rundă de negocieri pentru majorările salariale prevăzute de viitorul Contract Colectiv de Muncă. Cu o zi în urmă, federațiile au notificat administrațiile societăților feroviare referitor la conflictul de interese, acesta fiind primul pas pentru declanșarea unor acțiuni de protest legale.

Sindicatele din domeniu sunt nemulțumite de oferta de majorare salarială de patru la sută din 1 aprilie și alte patru procente de la 1 octombrie, raportat la salariul din decembrie anul trecut. Ei susțin că, anterior, administrațiile fuseseră de acord cu o creștere la 500 de lei de la 1 ianuarie și 570 de lei de la 1 mai, însă această ofertă nu a mai fost respectatată după ce, miercuri, Guvernul a adoptat Memorandumul privind dimensionarea cheltuielilor salariale pentru operatorii economici monitorizați, limitate la o medie de 8% față de anul 2007.

Ca urmare, mai multe trenuri au fost oprite, în 1 februarie, de la ora 7.00, în gări, iar casele de bilete au fost închise, acțiunea de protest fiind generată de nemulțumiri salariale. După aproximativ trei ore, circulația trenurilor a fost reluată. Liderii federațiilor sindicale feroviare au declarat că acțiunea de vineri dimineață a fost una voluntară. Aproape 300 de trenuri, din care 194 de călători și 96 de marfă, precum și aproximativ 20.000 de călători au fost afectați de acțiunea angajaților feroviari.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro