Noul ministru al Agriculturii a identificat o problemă cu „o abordare complexă”

Publicat: 16 11. 2015, 16:54
Actualizat: 16 11. 2015, 20:54

Comisiile parlamentare pentru Agricultură l-au avizat, luni, în unanimitate, pe Achim Irimescu pentru funcția de ministru al Agriculturii.

El a primit votul celor 40 de membri prezenți ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice (din Camera Deputaților) și Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală (din Senat).

Audierile au durat mai mult de o oră.

Irimescu a vorbit la audieri de problema absorbției fondurilor europene în agricultură, subliniind nivelul mai redus de absorbție al programului operațional pentru pescuit. În plus, Irimescu a amintit de procedurile complicate de accesare a fondurilor europene, pentru care se cer foarte multe avize, formulări, documente, mai multe comparativ cu alte state membre UE.

Ministrul propus pentru Agricultură a arătat, totodată, că sectorul de irigații necesită „o abordare complexă”, dând ca exemplu pozitiv Turcia. O altă problemă menționată de acesta este că există 10.000 de veterinari și doar 400 de inspectori fitosanitari.

Achim Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 – februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.