Proiect de lege: Condamnații definitiv la închisoare nu vor mai putea candida pentru președinția României

Publicat: 18 05. 2022, 12:42
Actualizat: 18 05. 2022, 12:43
Condamnații definitiv la închisoare nu vor mai putea candida pentru președinția României / Ilustrativ

O inițiativă legislativă care abordează abilitatea persoanelor condamnate definitiv la închisoare de a candida pentru funcția de președinte al României ar putea fi votat în cel mai scurt timp de Parlament.

Proiectul, care are propunere de adoptare după ce a primit un raport favorabil de la comisiile Camerei Deputaților, va ajunge la votul final din Parlament, conform avocatnet.ro.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea,” scrie în proiectul de lege.

Proiectul a fost înregistrat la Parlament în 2017 și propune modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, pentru a adăuga condiția suplimentară candidaților la cea mai importantă poziție în stat.

Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie adoptat de deputați, iar mai apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Ce responsabilități are președintele României
Președintele României „reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării”, potrivit Constituției.

Totodată, acesta trebuie să se asigure că este respectată Constituția și că autoritățile publice funcționează.