România a cumpărat de la americani 227 transportoare Piranha 5. Tudose: E „Proiectul Picasso”

Publicat: 12 01. 2018, 15:12
Actualizat: 26 03. 2019, 08:01

„Acum nouă luni am început o discuție pe această temă în birou la Ministerul Economiei. Sunt nouă luni și uite că la termen s-a livrat ceva pentru România, un lucru care răspunde atât necesităților de securitate și apărare ale României, angajamentelor de parteneriat strategic cu NATO și cu țările europene, dar și un angajament pe care ni l-am luat de atunci pentru a face ceva pentru economia românească. A început acum nouă luni, să mă scuze partenerii și colegii americani, cu o schiță pe un perete și într-o zi îl botezasem proiectul ‘Picasso’, fiindcă era o chestie care numai a artă nu semăna, dar numai noi înțelegeam ce e acolo”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente primei etape a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8″, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate și derivate pe platforma PIRANHA 5 și a suportului logistic inițial către General Dynamics European Land Systems- Mowag GmbH.

Transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum și al structurilor de sprijin, necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forțele Terestre Române.

Potrivit MApN, acest vehicul asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice.

Tehnica de luptă pe roți aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generație veche, fiind depășită atât din punct de vedere tehnologic, cât și din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecția personalului, posibilitățile de observare, orientare, comunicații etc.