Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu. Propunerea, făcută de NATO și transmisă Moscovei

Publicat: 27 01. 2022, 12:28

NATO propune Rusiei măsuri pentru creșterea transparenţei şi controlului armamentului printre care și efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, potrivit Wall Street Journal.

Înainte de a transmite propunerile la Moscova, oficialii americani au arătat un document confidențial aliaților europeni, care cuprinde posibile soluții. Administrația Biden a consultat apoi și a informat Congresul american.

Una din ideile prezentate Rusiei în document ar permite inspecțiile bazelor americane din Polonia și România, scrie publicația americană.

Moscova a spus în trecut că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. Astfel, inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Însă, propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce și din partea Rusiei, dar care nu au fost făcute publice.

Oficialii polonezi au declarat că guvernul lor este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, la Marea Baltică.