Șase bombardiere rusești, interceptate de avioane britanice de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu deasupra Mării Negre

Publicat: 15 08. 2018, 20:25

Avioanele britanice de tip Eurofighter Typhoon au fost trimise luni de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu „ca reacție la prezența a șase bombardiere de tip Suhoi Su-24 Fencer care zburau în apropierea spațiului aerian NATO, deasupra Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene Regale britanice citat de agenția AFP.

Bombardierele ruse s-au îndepărtat în direcția Crimeea.

„Operațiunea face parte din misiunea de poliție aeriană consolidată a NATO în virtutea căreia Forțele Aeriene Regale acționează pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a le oferi asigurări pritenilor români și pentru implementarea angajamentului Marii Britanii pentru securitatea colectivă” a statelor NATO, precizează instituția.

”Am fost avertizați în legătură cu o importantă activitate aeriană rusă care a avut loc aproape toată noaptea (…) înainte de a primi ordinul de a decola”, a declarat unul dintre piloți, citat de aceeași sursă.

Rusia nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a descris luna trecută drept ”frecvente” astfel de ”provocări” din partea Rusiei, notează AFP.

Aproximativ 150 de militari britanici sunt desfășurați în prezent în apropierea orașului Constanța, în cadrul misiunii NATO de supraveghere aeriană (eAP), alături de forțe americane și române. Personalul militar britanic a fost desfășurat în România la 17 aprilie pentru o perioadă de patru luni, pentru supravegherea spațiului aerian de deasupra Mării Negre.