Sfântul Ştefan, devenit martir al Bisericii, sărbătorit în a treia zi de Crăciun. Peste 500.000 de români îşi serbează astăzi onomastica

Publicat: 27 12. 2021, 09:35
Sursă foto - caracter ilustrativ: Pixabay

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ştefan, primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, devenind primul martir al Bisericii. Peste 500.000 de români îşi serbează astăzi onomastica, transmite news.ro.

Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim. Numele său este însă de origine greacă, însemnând „coroană”.

El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise şi a lui Dumnezeu, a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creştin. În timp ce era ucis, el a cerut iertare pentru cei care îl omorau. Trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.

Potrivit tradiţiei, persoanele cu probleme de sănătate aduc în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia. De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ştefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei şi pentru sănătate, iar persoanele care sunt certate să se împace.