Summitul de la Sibiu, mai 2019: Federica Mogherini vorbește despre importanța statelor balcanice în cadrul UE

Publicat: 09 05. 2019, 13:20

„Este foarte important ca liderii statelor membre UE să se reunească pentru a arăta unitate și determinarea de a continua să investească în Uniunea Europeană”, a declarat Mogherini.

„Trebuie să adaug că vin direct de la Tirana (n. red. – capitala Albaniei), unde am participat la întrevederea liderilor statelor din Balcanii de Vest și că pentru mine a reprezentat un mesaj special: că proiectul integrării Uniunii Europene primește un nivel ridicat de susținere, mai ales în Balcanii de Vest”, a adăugat aceasta.

„Consider că liderii actuali, cât și cei din viitor, trebuie să ia în considerare viitorul statelor balcanice în cadrul Uniunii Europene ca fiind o prioritate, pentru prosperitate economică (…) Albania susține Uniunea Europeană în proporții de 90%, așa că Tirana este o capitală de care trebuie să grijă în viitor”, a mai afirmat oficialul european.

Principalul subiect al discuțiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.