UE și Canada au decis când va intra în vigoare Acordul de liber schimb

Publicat: 08 07. 2017, 23:19

Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) a reprezentat pentru liderii celor două părți, UE și Canada, un punct de referință pentru piețele deschise, care se confruntă cu un val protecționist tot mai puternic. Cu toate acestea, reprezentanții UE și ai Canadei au avut câteva neînțelegeri încă de la începutul negocierilor legate de anumite produse.

„Întâlnirea de la Hamburg cu ocazia Summitului G20 reconfirmă angajamentul comun față de sistemul normativ al comerțului internațional. Am stabilit data de 21 septembrie pentru a începe aplicarea provizorie a tratatului. Toate măsurile necesare implementării vor fi luate până la acea dată”, se arată într-un comunicat comun semnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și de Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

„Tratatul înseamnă deschiderea unora față de ceilalți și colaborarea apropiată între cei care împărtășesc aceleași valori și valorifică globalizarea”, se mai arată în comunicat.

Tratatul va intra definitiv în aplicare odată ce toate statele membre ale UE vor ratifica tratatul în Parlamentele naționale.