Ce se întâmplă în fața clubului Colectiv, la o săptămână după tragedie. LIVE

Publicat: 06 11. 2015, 22:14

Multe dintre lumânările și candelele lăsate aici de cei care au venit în ultimele șapte zile erau încă aprinse și alte câteva zeci au fost adăugate de persoanele care au poposit și vineri, pentru câteva minute, la locul tragediei.

„O să ne lipsiți, oameni frumoși”, este mesajul care domină mica Piață Bucur de pe un banner din pânză neagră, iar alături un altul punctează: „26 de ani de tristă agonie, câți trebuie să mai moară pentru a trezi o Românie?”.

Zeci de afișe cu mesaje însoțesc fotografii ale celor decedați rezemate de zidurile clădirii, iar printre miile de flori se zăresc și câteva jucării.

„Este prima dată când ajung aici. Am văzut la televizor, dar n-am putut să vin. Mă răscolește. Mare păcat că au murit tinerii ăia și că alții se chinuie pe paturile spitalelor”, spune un bărbat în vârstă.

De cealaltă parte, în micul spațiu verde din Piața Bucur stau aranjați în jur de 30 de saci plini cu lumânări și candele consumate și adunate din perimetrul din fața intrării, devenit în ultima săptămână neîncăpător pentru micile făclii.

Între timp, un preot își face apariția în fața clădirii. Îngenunchează, aprinde o lumânare, spune în gând o rugăciune și pleacă.

În urma lor, un cuplu de vârstnici pătrunde în perimetrul delimitat și plasează 32 de îngeri din hârtie în jurul unei biserici în miniatură. Rar, câte un claxon tulbura liniștea celor veniți să comemoreze victimele incendiului.

Odată cu lăsarea serii, printre oamenii care deveneau tot mai numeroși s-a aflat pentru scurt timp și fostul jucător de tenis Ilie Năstase, iar venirea fotbaliștilor de la CFR Cluj, alături de staful tehnic, care au depus o coroană de flori și au aprins lumânări în memoria persoanelor decedate, a coincis cu un mesaj declarat la portavoce de doi tineri.

„Ne rugăm pentru cei decedați. (…) Vrem să se ia atitudine legat de cluburile din țară. Vrem să trăim!”, spunea – printre altele- mesajul celor doi, expimat în limba engleză.

În fața clubului a a fost oficiată și o slujbă de către mai mulți preoți veniți cu vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Incendiul din Clubul Colectiv a avut loc în 30 octombrie, la ora 22.30. Acum, după o săptămână de la tragedie, mii de oameni vor ajunge aici, într-un marș al tăcerii. La aceeași oră, clopotele de la Patriarhia Română și de la toate bisericile din Capitală vor bate în memoria celor 32 de tineri care și-au pierdut viața în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”.