SONDAJ. Va rezolva risipirea banilor din sistem introducerea cardului de sănătate?

Publicat: 12 05. 2015, 17:34

De la 1 mai nicio consultație nu se mai acordă și nicio rețetă nu mai poate fi eliberată fără cardul de sănătate. Această regulă se aplică doar în cazul românilor care au intrat în posesia lor. În cazul celor aproape 840.000 de persoane care nu aveau card de sănătate până la 1 mai, medicii și farmaciștii vor face o excepție.

„Nu vreau să existe mesaje de la furnizori ‘dacă nu ai card, nu primești servicii medicale”. Primesc serviciul medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut. În sistem se vede dacă pentru pacientul respectiv a fost emis cardul, dacă acel card a fost inițializat. Acum, mă refer la cei aproximativ 500.000 de cetățeni care nu au primit cardul și au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcție de situație, și în sistem se vede dacă a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit să vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situații, primește serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor serviciile medicale, dar le înregistrăm pe o listă separată”, a explicat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a cardului. Acesta a subliniat că serviciile acordate fără card vor fi atent monitorizate, separat față de serviciile acordate pe bază de card.

La 1 mai, însă, sute de români s-au plâns că nu au putut beneficia de servicii medicale, iar alte mii de români au format cozi interminabile la Casele Județene de Asigurări de Sănătate pentru a intra în posesia cardului de sănătate.

Cardul național de sănătate a fost gândit pentru a face dovada calității de asigurat și pentru a confirma prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic se urmărește controlul și transparența cheltuielilor banilor din sistemul asigurărilor de sănătate. CNAS și-a fixat ca, începând de anul viitor, validarea și decontarea serviciilor medicale să se facă doar prin intermediul cardului național.

Potrivit Legii Sănătății nr. 95/2006, cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârșitul lui 2007. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârșitul lui 2012, în județul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienți care fac dializă, din 79 de centre private.