Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani. A jucat în filme memorabile, precum „Moromeții”, „Poziția Copilului” și „Moartea domnului Lăzărescu”

Publicat: 05 07. 2021, 07:29
Actualizat: 05 07. 2021, 08:40

Luminiţa Gheorghiu a murit duminică la vârsta de 71 de ani, au confirmat pentru „Adevărul” surse apropiate familiei. Actrița, cunoscută din numeroase filme, suferea de mai mulți ani de o maladie care a făcut-o să renunțe la aparițiile publice.

Luminița Gheorghiu a jucat în filme uriașe, precum „Moromeții”, „Moartea domnului Lăzărescu” și a câștigat Ursul de Aur cu filmul „Poziția Copilului” (în 2013).

Luminița Gheorghiu s-a născut la 1 septembrie 1949 la București și a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra.

A avut însă o carieră uriașă și în cinematografie. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972.

Primul rol în film l-a avut în 1974, în „Stejar, extremă urgență”, iar primul rol de referință a fost cel al Catrinei, soția lui Moromete, din filmul „Moromeții” (1987), în regia lui Stere Gulea.

Luminița Gheorghiu a jucat însă și în filme din noul val al cinematografiei românești, precum „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu, dar și „Marfa și banii” (2001).

Luminița Gheorghiu, despre rolul memorabil din „Poziția Copilului”

„Nu m-am gândit niciodată la asta…. Dar ce pot să vă spun e că la „Poziţia copilului“ a fost cea mai de întindere partitură a mea. Şi, filmând zi după zi, trebuie să fii tot timpul atent (bine, trebuie să fii foarte atent şi când filmezi un rol de trei zile)…

Din afară pare un lucru foarte dificil, dar eu ştiam foarte bine ce am de făcut. Am lucrat mult, eu cu mine, şi a fost timp de discuţii şi cu regizorul, mai ales că Netzer a dat foarte multe probe până şi-a ales toată distribuţia. Aşa am avut timp să discutăm, să repetăm, să ne punem de acord, să ne contrazicem, să apară şi năbădăile… Dar aveam o siguranţă.

Scenariul era foarte bun, iar eu, ca la fiecare rol, de altfel, mai ales dacă am timp, îmi caut multe variante, mai multe soluţii pentru o scenă sau alta.”, mărturisea îndrăgita actriță, într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul”.

Scurtă filmografie şi premii:

1987: „Moromeţii“, regia Stere Gulea

1993: „Trahir“, regia Radu Mihăileanu

1998: „Train de vie“ („Trenul vieţii“), regia Radu Mihăileanu (premiul Publicului, Sundance Film Festival)

2000: „Code inconnu“ („Cod necunoscut“), regia Michael Haneke (nominalizat pentru Palme d’Or, Cannes)

2001: „Marfa şi banii“, regia Cristi Puiu (nominalizat pentru Palme d’Or, Cannes)

2006: „Moartea domnului Lăzărescu“, regia Cristi Puiu (premiul Un Certain Regard, Cannes)

2007: „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, regia Cristian Mungiu (premiile Palme D’Or şi FIPRESCI, Cannes)

2010: „Aurora“, regia Cristi Puiu (participare Cannes)

2012: „După dealuri“, regia Cristian Mungiu (premiul pentru Scenariu, Cannes; participare la Oscar)

2013: „Poziţia copilului“, regia Călin Netzer (Ursul de Aur, Berlin)

2013: „Sunt o babă comunistă“, regia Stere Gulea

2014: „Cuscrii“, regia Radu Potcoavă

2015: „Aferim!“, regia Radu Jude ( Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, Berlin)