Ce conține margarina, de fapt. Ce arată o analiză despre unul dintre produsele consumate în timpul postului

Publicat: 07 03. 2025, 10:59
Actualizat: 07 03. 2025, 11:00

V-ați întrebat vreodată ce conține margarina? Este un produs alimentar consumat chiar și în timpul postului, înlocuind alte surse de grăsimi. Margarina, regăsită și drept Grăsime Vegetală în comerț, pe lângă faptul că poate fi considerată o „bombă calorică”, poate fi dăunătoare sănătății, mai ales consumată în cantitate considerabilă. Iată ce arată o analiză despre unul dintre produsele consumate în timpul postului.

Deși ar putea să pară un produs alimentar ideal pentru perioada postului, margarina conține E-uri care pot dăuna sănătății. De-a lungul timpului, au fost efectuate o serie de studii și analize conduse de InfoCons, pentru a arăta ce conține acest tip de produs. Deși poate fi un produs gustos, în combinație și cu alte alimente, acesta poate conține aditivi și substanțe periculose pentru sănătate.

Ce conține margarina?

Potrivit InfoCons, în margarină se găsesc până la 6-8 E-uri (raportat la un singur produs). Iată datele publicate în anul 2017 de Asociația InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor:

  • E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scaderea glicemiei;
  • E160b – colorant sintetic obtinut din organisme modificate genetic;
  • E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
  • E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat si poate provoca alergii.

„Dar nu numai aditivilor trebuie să le acordăm atenție! Un alt factor foarte important la alegerea produselor este conținutul de sare, având în vedere că 100 de grame de margarină pot conține până la 1/6 din doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Și, dacă luăm în calcul că 70% din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic provine din alimente procesate, ar trebui să fim atenți ca acestea să conțină cât mai puțină sare posibil”, mai transmit reprezentanții asociației, pe site-ul oficial.

De asemenea, reprezentanții InfoCons vin și cu un set de recomandări. Înainte de achiziționarea acestui tip de produs alimentar, se recomandă verificarea termenului de valabilitate, dar și a informațiilor care apar pe etichetă.

V-ar putea interesa și:

Ce conține ciorba de burtă din restaurante, de fapt. Ce arată un studiu bazat pe ingredientele și valorile nutriționale ale preparatului tradițional

Ce conține PÂINEA proaspătă din supermarketuri. Ce arată un studiu pe baza etichetelor produselor

Ce are în compoziție parizerul cu carne de pasăre din magazine. Ce arată un studiu pe baza etichetelor produselor

AVERTISMENTUL InfoCons despre pizza din restaurante. Ce informație ascund patronii, chiar dacă încalcă LEGEA

Mănânci cabanoși din comerț? Dragoș Pătraru a aflat din ce sunt făcuți, de fapt

Sursă foto: Shutterstock