Alegeri locale în penitenciare. Câți deținuți și-au exprimat dreptul de vot

Publicat: 28 09. 2020, 13:56
Un partid din România vrea reducerea vârstei de vot la 16 ani (FOTO: Gândul.ro - imagine cu caracter ilustrativ)

Puțin peste o mie de deținuți și-au exprimat dreptul de vot la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, potrivit situației centralizate a Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a precizat, luni, că scrutinul s-a derulat fără incidente.

Din totalul de 21.084 de persoane private de libertate custodiate, 1.069, care nu se aflau sub interdicția de a alege sau a fi ales, și-au exprimat în scris intenția de a vota și 1.024 dintre acestea au votat propriu-zis duminică, în 35 de unități peniteniare, a anunțat luni Administrația Națională a Penitenciarelor.

S-a votat în 35 de unități penitenciare

„Ca urmare a dispunerii tuturor măsurilor organizatorice de natură să asigure desfăşurarea în condiții optime a procesului de vot în cadrul alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, unităţile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au raportat finalizarea activităţii de votare, fără a fi înregistrate incidente sau manifestări de natură a perturba procesul electoral”, au transmis reprezentanții ANP.

„Derularea, în 35 de unităţi penitenciare, fără înregistrarea de incidente şi în condiţii de maximă protecţie, a primului proces de vot într-un context pandemic validează efortul instituţional promovat de personalul sistemului administraţiei penitenciare şi acceptat de persoanele private de libertate. Aceluiaşi rezultat pozitiv se raliază reprezentanţii structurilor implicate în organizarea procesului de vot şi care au validat, încă o dată, o excelentă colaborare interinstituţională”, se arată în documentul transmis.

Conform legii, alegătorii care nu au putut ajunge la secțiile de votare la alegerile din 27 septembrie din cauză de boală sau invaliditate, dacă sunt internați în spitale, cămine pentru persoane vârstnice ori alte aşezăminte sociale, publice sau private, precum și persoanele private de libertate care nu și-au pierdut drepturile electorale au putut vota prin intermediul urnei speciale, dacă responsabilii biroului electoral de circumscripție apreciază, din documentele anexate cererii, că aceste persoane nu se pot deplasa.

Pentru cei cere își ispășeau la data alegerilor o pedeapsă privativă de libertate în penitenciare, care nu au interdicție de vot și solicită urna mobilă, conducerea unităților a fost obligată să amenajeze un spațiu special pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

Au putut depune cereri pentru urna specială și cei aflați în arest la domiciliu, dacă aveau domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia execută măsura, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia execută măsura.

Harta actualizată a noilor primari din România rezervă numeroase surprize, la primele ore ale dimineții. PSD a pierdut numeroase fiefuri, în timp ce PNL domină cele mai importante primării, alături de USR PLUS.