Urna mobilă, nu numai pentru „persoane netransportabile”. Hotărârea Biroului Electoral Central

Urna mobilă, nu numai pentru „persoane netransportabile”. Hotărârea Biroului Electoral Central
Urna specială poate fi trimisă la persoanele bolnave, în stare de invaliditate, internate sau în arest, dacă se indeplinesc condițiile legale / Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 08/09/2020, 11:58

Alegătorii care nu își pot ajunge la secțiile de votare la alegerile din 27 septembrie din cauză de boală sau invaliditate, dacă sunt internați în spitale, cămine pentru persoane vârstnice ori alte aşezăminte sociale, publice sau private, precum și persoanele private de libertate care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vot prin intermediul urnei speciale, dacă responsabilii biroului electoral de circumscripție apreciază, din documentele anexate cererii, că aceste persoane nu se pot deplasa.

Cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la secția la care sunt arondați din cauză de boală sau de invaliditate pot depune cereri pentru deplasarea urnei speciale, cu o zi înaintea zilei scrutinului, cereri la care trebuie să anexeze orice acte medicale sau alte acte oficiale, din care să să se poată stabili lipsa posibilității de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Condiții pentru aprobarea urnei mobile

Mențiunea este inclusă în Hotărârea Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, datată luni, 7 septembrie.

În soluționarea cererilor, președintele biroului electoral al sectiției de votare va putea să întreprindă și alte verificări, apelând la orice mijloace de informare, în cazul în care în inscrisurile alexate cererii se precizează doar un cod de boală sau invaliditate, urmând ca pe baza acestor informații să aprecieze, „în măsura posibilului pentru o persoană informată în mod rezonabil, asupra compatibilității bolii cu posibilitatea de autodeplasare a alegătorului”, se arată în Hotărârea BEC.

Cererile se pot depune prin intermediul altei persoane, în 26 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la secția de votare la care este arondat imobilul unde se solicită urna specială. Cererile pot fi depuse după termenul precizat, în situația în care boala sau invaliditatea survin ulterior.

Echipa biroului electoral trebuie să aibă acces în spital

Alegătorii internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, numai dacă au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau, în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află unitatea respectivă.

Dacă se solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane internate, conducătorii unităţilor asigură depunerea cererilor de votare prin intermediul urnei speciale în preziua votării, între orele 18:00 – 20:00, la secţiile de votare din localitatea sau sectorul în care se află unitatea respectivă, stabilite prin hotărâre a biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti pe raza căreia se află imobilul unde acestea sunt internate, conform hotărârii BEC.

BEC precizează că în ziua votării, conducătorii acestor unităţi permit accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială. Accesul urnei speciale se va face conform normelor de protecţie sanitară aplicabile acestora, precizează BEC.

Spațiu special amenajat în penitenciare, pentru asigurarea secretului votului

Pentru cei cere își ispășeșesc o pedeapsă privativă de libertate în penitenciare, care nu au interdicție de vot și solicită urna mobilă, conducerea unităților trebuie să amenajeze un spațiu special pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

Pot depune cereri pentru urna specială și cei aflați în arest la domiciliu, dacă au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia execută măsura, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia execută măsura.

Responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au anunțat, luni, introdus măsuri suplimentare de verificare a legalității cererilor pentru stabilirea reședinței, în special pentru situațiile unde se remarcă un număr ridicat de solicitări de flotant, în contextul apropierii alegerilor locale.

Urna specială trebuie să să se afle în localul de vot la ora încheierii votării – ora 21:00.

BEC – Hotărârea Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exe… by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase