Orban a făcut anunțul: Vom adopta pe 15 septembrie HG pentru prelungirea stării de alertă. Ce norme ar putea fi adoptate pentru organizarea alegerilor locale

Publicat: 31 08. 2020, 12:20
Actualizat: 31 08. 2020, 12:31
Orban a făcut anunțul: Vom adopta pe 15 septembrie HG pentru prelungirea stării de alertă. Ce norme ar putea fi adoptate pentru organizarea alegerilor locale / Sursă FOTO: Mediafax Foto

Ludovic Orban a anunțat că Executivul va adopta pe 15 septembrie Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă prin care se vor reglementa măsurile de protecție împotriva COVID-19 care trebuie respectate în 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

Premierul a explicat explicat pe 30 august, la B1TV, că în prezent, în România, este în vigoare HG prin care este reglementată starea de alertă până pe 15 septembrie, dată în care va fi adoptată o nouă Hotărâre de Guvern care va constitui de fapt baza pentru ordinul comun al mai multor miniştri care va reglementa desfăşurarea alegerilor locale.

De asemenea, prim-ministrul Ludovic Orban a precizat că este luată în calcul și varianta în care alegerile locale ar putea fi organizate „în sedii mai spaţioase”, un exemplu fiind amplasarea secțiilor de votare în sălile de sport, nu în sălile de clasă.

Orban anunță o nouă Hotărâre de Guvern

În plus, vor fi stabilite și spații de așteptare în exteriorul școlilor, astfel încât distanțarea fizică să poată fi respectată.

„Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. (…) Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. (…) Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a declarat primul ministru.

Ce norme ar putea fi adoptate pentru organizarea alegerilor locale

Șeful Executivului  a făcut câteva precizări și despre identificarea alegătorilor, punctând că nu s-a stabilit dacă aceasta se va face cu sau fără masca pe față.

„Este principala problemă în ceea ce priveşte… Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă (identificarea alegătorilor – n.r.)”, a mai spus Orban.

Primul ministru a atras atenţia asupra faptului că a constatat că a existat „un campionat de făcut buletine” în unele zone în vederea alegerilor locale.