Alexandru Rafila, despre începerea școlii: Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării psiho-sociale a copiilor va fi important

Publicat: 01 09. 2020, 15:13
Cât va costa vaccinul anti-COVID? Răspunsul lui Alexandru Rafila/ Sursă FOTO: Octav Ganea - Mediafax Foto

Alexandru Rafila susține că reluarea orelor în unitățile de învățământ reprezintă un aspect foarte important în evoluția comportamentului psiho-social al copiilor. De asemenea, acesta punctează faptul că în timpul pandemiei de coroanvirus, care va dura, accentul ar trebui pus pe respectarea normelor de siguranță, nu pe blocarea activităților.

„Copiii își doresc să înceapă școala. Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării lor psiho-sociale va fi important. Eu fac apel la părinți să se informeze. Școlile să încurajeze părinții să își trimită copiii la școală”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Alexandru Rafila, despre importanța redeschiderii școlilor: Învățarea virtuală are impact asupra comportamentului psiho-social al elevilor

De asemenea, acesta punctează faptul că număul de noi infectări va fi mic dacă sunt respectate măsurile de siguranță în contextul revenirii la normal a unor activități.

„Fiecare tip de activitate care se reia aduce și un număr de cazuri noi. Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie-octombrie, îmbolnăvirile vor continua muți ani de acum încolo. Trebuie să învățăm să respectăm regulile, să organizăm activitatea didactică și paradidactică (igienizarea școlilor, organizarea circuitelor). Infectările se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Măsurile trebuie verificate, orice punct slab identificat. Copiii și elevii trebuie să poate merge în siguranță la școală”, a mai explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

Elevii vor putea face cursurile online. Care sunt condițiile

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că părinții ar putea opta cursuri online pentru copil, în condițiile în care există persoane vârstnice în familie sau care au comorbidități.

Există această variantă în care se poate face învăţământ online, în condiţiile în care are acasă persoane cu comorbidităţi sau persoane vârstnice cu care stă”, a spus ministrul Sănătăţii, răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Educației.

De asemenea, declarația pe proprie răspundere va fi înlocuită de un triaj observaţional.

„Nu va mai fi acea declaraţie pe proprie răspundere, va fi triaj observaţional. Când e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Dacă un copil e suspect, e cantonat până la o evaluare medicală. Fiecare copil va fi însoţit, şi orice decizie va fi luată cu acordul părinţilor”, a explicat Nelu Tătaru.