Alte 49 de cazuri de Omicron, depistate în România. MS: E începutul transmiterii comunitare

Publicat: 01 01. 2022, 10:35
Actualizat: 01 01. 2022, 10:35

Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a confirmat alte 49 cazuri noi de infectare cu tulpina OMICRON a virusului Sars-Cov-2.

Este vorba despre 28 de bărbați și 21 de femei cu vârste cuprinse între 0 și 79 ani din municipiul București și județele Cluj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Suceava și Vaslui, conform Ministerului Sănătății (MS).

Șapte dintre persoanele infectate au istoric de călătorie în Marea Britanie și Nigeria, iar 32 sunt vaccinate impotriva COVID 19.

Numărul total al cazurilor confirmate cu varianta OMICRON a virusului SARS CoV-2 se ridică la 92.

„Cifrele înregistrate în ultimele 24 de ore sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina OMICRON care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni”, arată oficialii MS.

Studiu: Varianta Omicron va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptâmâni

Specialiştii MedLife spun că variantă Omicron va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptâmâni. 30 de cazuri de infectare cu Omicron au fost descoperite din 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda PCR.

În urma unui studiu realizat de MedLife, s-a înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri de Omicron. În ultimele cinci săptămâni, specialiștii companiei au analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive. Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce priveşte răspândirea acesteia.

MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândeşte această variantă. O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este şi mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează şi minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte ţări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeaşi traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de această companie.