Studiu: Varianta Omicron va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptâmâni

Studiu: Varianta Omicron va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptâmâni
Publicat: 31/12/2021, 17:32

Specialiştii MedLife spun că variantă Omicron va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptâmâni. 30 de cazuri de infectare cu Omicron au fost descoperite din 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda PCR.

În urma unui studiu realizat de MedLive, s-a înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri de Omicron. În ultimele cinci săptămâni, specialiștii companiei au analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive. Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce priveşte răspândirea acesteia.

MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândeşte această variantă. O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este şi mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează şi minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte ţări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeaşi traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de această companie.

Specialiștii avertizează că rezultatele sunt îngrijorătoare. Ei precizează că această creștere a cazurilor este o urmare a numărului de români care s-au întors acasă în această perioadă, dar și a petrecerilor organizate de Crăciun.

„Urmează o perioadă şi mai dificilă. Dată fiind distribuţia relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 oraşe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă şi cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO al Grupului MedLife.

Marcu spune că, matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte uşor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populaţia pe „fast forward”.

„Aşa se poate explica de ce în Africa de Sud, ţara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă. În plus, faţă de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinaţi şi chiar trecuţi prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulţi oameni să înţeleagă faptul că, deşi fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem şansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a adăugat Marcu

Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a efectuat prin pre-screening, dar analiza a fost repetată pentru o siguranţă mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie şi secvenţiate pentru o confirmare de 100% în cursul săptămânii viitoare, însă nu există dubii că rezultatul va fi acelaşi sau foarte apropiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult