Studiu: Varianta Omicron va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptâmâni

Studiu: Varianta Omicron va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptâmâni
Publicat: 31/12/2021, 17:32

Specialiştii MedLife spun că variantă Omicron va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptâmâni. 30 de cazuri de infectare cu Omicron au fost descoperite din 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda PCR.

În urma unui studiu realizat de MedLive, s-a înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri de Omicron. În ultimele cinci săptămâni, specialiștii companiei au analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive. Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce priveşte răspândirea acesteia.

MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândeşte această variantă. O creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este şi mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează şi minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte ţări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeaşi traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de această companie.

Specialiștii avertizează că rezultatele sunt îngrijorătoare. Ei precizează că această creștere a cazurilor este o urmare a numărului de români care s-au întors acasă în această perioadă, dar și a petrecerilor organizate de Crăciun.

„Urmează o perioadă şi mai dificilă. Dată fiind distribuţia relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 oraşe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă şi cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO al Grupului MedLife.

Marcu spune că, matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte uşor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populaţia pe „fast forward”.

„Aşa se poate explica de ce în Africa de Sud, ţara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă. În plus, faţă de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinaţi şi chiar trecuţi prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulţi oameni să înţeleagă faptul că, deşi fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem şansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a adăugat Marcu

Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a efectuat prin pre-screening, dar analiza a fost repetată pentru o siguranţă mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie şi secvenţiate pentru o confirmare de 100% în cursul săptămânii viitoare, însă nu există dubii că rezultatul va fi acelaşi sau foarte apropiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația