Andrew Brooks, creatorul primului test rapid pentru COVID, a murit la 51 de ani

Publicat: 01 02. 2021, 08:39
Andrew Brooks, creatorul primului test rapid pentru COVID, a murit la 51 de ani / Foto: @Rutgers University–New Brunswick

Andrew Brooks, omul de știință care a dezvoltat primul test rapid din salivă pentru depistarea coronavirusului, a murit la 51 de ani.

Descoperirea lui Brooks a ajutat milioane de oameni să obțină rezultate rapid chiar în primele zile ale pandemiei de Covid, scrie Mediafax, care citează New York Times.

Andrew Brooks, profesor de cercetare la Universitatea Rutgers (Statul New Jersey), care a dezvoltat primul test rapid din salivă pentru coronavirus, a decedat pe 23 ianuarie în Manhattan, la vârsta de 51 de ani.

Cauza decesului lui Andrew a fost un atac de cord, a declarat sora sa, Janet Green.

4 milioane de teste în 10 luni

În aprilie 2020, când testele pentru Covid erau rare și rezultatele se obținea anevoios, Brooks a primit undă verde de urgență de la FDA pentru a dezvolta o tehnică rapidă de testare.

„În loc să aveţi un tampon nazo- sau orofaringian care este plasat în nas sau adânc în gât, trebuie pur şi simplu pusă salivă într-un tub. Nu necesită colectarea de către un lucrător medical”, a spus specialistul la Fox News.

Datorită lui Brooks au putut fi efectuate, în 10 luni, peste 4 milioane de teste, acesta fiind unul din cele mai fiabile mijloace de a afla dacă o persoană are COVID-19.

Giganții Big Pharma, la raport în fața Comisiei Europene. Promisiunea făcută de AstraZeneca

Cele mai importante companii din industria farmaceutică, implicate în lupta împotriva Covid-19, au ieșit la raport în fața Comisiei Europene. Șefa C.E, Ursula von der Leyen, a purtat discuții strategice duminică, 31 ianuarie, cu directorii executivi a şapte companii din Big Pharma cu care UE a încheiat contracte pentru furnizarea de vaccinuri.

În contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu presiuni mari în privinţa strategiei de vaccinare a populaţiei, Ursula von der Leyen a vrut să se asigure că firmele din domeniu înțeleg cum stau lucrurile.